HomeDespre
DESPRE

La aniversarea a 25 de ani de explorare și înțelegere a realității

Festivalul Astra Film, unul dintre cele mai relevante evenimente cinematografice documentare din Europa, oferă în fiecare an la Sibiu un loc de întâlnire vital și interesant pentru cinematografie documentară.

 

De 25 de ani, iubitorii de filme non-ficțiune, publicul general și profesioniștii din întreaga lume au participat la edițiile AFF în fiecare octombrie pentru a trăi o experiență culturală inițiatică, explorând și înțelegând condiția umană prin intermediul cinematografului edificator al realității.

 

O oglindă cu două fețe, de imersiune în realitate și de reflectare a ei, marele ecran al Festivalului Astra Film oferă o descriere detaliată și intimă a esenței existenței umane, portretizează societățile contemporane cultural diverse și ne îndeamnă la introspecție prin povestiri cinematografice de mare forță.

 

Festivalul introduce cele mai recente producții și tendințe din lumea filmului documentar internațional, promovează înțelegerea interculturală la nivel mondial, prezintă cele mai bune narative interactive de non-ficțiune, explorează modul în care revoluția digitală transformă arta documentarului și omagiază munca marilor maeștri ai genului. De-a lungul anilor, Festivalul a evidențiat activitatea și prezența unor mari personalități în domeniu, cum ar fi, printre alții, John Marshall, Frederick Wiseman, David MacDougall, Michael Yorke și Serghei Loznitsa.

 

Festivalul Astra Film a luat ființă în 1993 ca un proiect inovator în regiune, iar istoria sa este în sine un documentar fascinant. Contribuția Festivalului la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România a fost semnificativă. AFF a atras atenția industriei și a dezvoltat activități profesionale diverse, contribuind la dezvoltarea producătorilor de documentare și a filmelor lor în toate etapele.

 

Programul de industrie al Festivalului DocTank @ AFF oferă o platformă de prezentare și de networking atât pentru creatorii de filme consacrați din România, cât și pentru cei aspiranți, care dezvoltă în prezent subiecte relevante pe plan internațional, originare din această parte a Europei. De asemenea, tot parte a programului de industrie, Documentare Românești în Lucru prezintă proiecte de film documentar în curs de realizare, determinând factorii de decizie din industrie să acorde atenție proiectelor de film cu povești provocatoare, care se disting din mulțimea de narațiuni și voci posibile.

 

Interesul AFF pentru formarea noilor generații de producători de filme documentare s-a manifestat pe două planuri: crearea unor oportunități de formare unice și educarea unui public tânăr din ce în ce mai larg și mai diversificat. Programul de inițiere în filmul documentar implementat pentru publicul tânăr și foarte tânăr a devenit un festival independent numit Astra Film Junior, un eveniment național cu zeci de mii de participanți în fiecare an.

 

ASTRA FILM FESTIVAL Sibiu este organizat de ASTRA FILM – Centrul pentru Film Documentar și Educație Vizuală Sibiu, Centrul Național Muzeal ASTRA Sibiu și Fundația ASTRA FILM. Directorul fondator este Dumitru Budrala, documentarist și doctor în antropologie vizuală.