They went into the wide world – The Romanian Diaspora

Cristian Tudor Popescu & Emil Hurezeanu

19 October , 19:30 , THALIA

INFO

Românul nu se mai simte azi acasă în țara lui... Sau cine știe ce alte resorturi stau la baza deciziei a tot mai mulți de a-și lua lumea în cap. Statisticile arată că, din 2007 până în 2017 au plecat din ţară 3,4 milioane de români, aproximativ 17% din populaţie. România ocupă astfel locul doi mondial la emigraţie, după Siria. Secondăm în clasament o țară decimată de război și de atacurile Statului Islamic...

Dincolo de răspunsul la întrebarea “ce-i pune pe fugă pe români din propria lor țară”, e important să înțelegem care este viitorul diasporei românești – o adevărată țară de afară. Cât de mare a fost șocul cultural pe care l-au simțit românii când s-au văzut înstrăinați într-o altă cultură, ce se va întămpla dacă ei sau copiii lor se vor întoarce cândva în România. Se simt ei undeva “acasă”? Aici sau acolo?

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și diplomatul Emil Hurezeanu analizează în 60 de minute motivele care îi fac pe români să plece afară, după proiecția documentarului lui József Bán, “Nunta anului”. În majoritatea anului Ţara Oaşului e depopulată și se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. În această perioadă în fiecare sat din zonă care te uimește cu vilele lui de lux, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți și toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. Nunta românilor întorși acasă pentru câteva zile ca să petreacă alături de cei dragi.

 

Evenimentul este precedat de proiecția filmului Nunta anului

“Acolo strâng orice ban şi tot ce fac trimit acasă, ca să-şi facă casă acasă. Şi după aia nu-şi mai găsesc locul, nu-s acasă nici acolo, nu-s acasă nici aici.” “Nunta anului” este primul documentar de lungmetraj al regizorului József Bán. Un documentar despre românii plecați la muncă dar care nu s-au mai întors sau vin doar la evenimentele importante de familie. În majoritatea anului Ţara Oaşului este aproape depopulate dar se umple de viaţă în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. În această perioadă în fiecare sat, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți, toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. Vorbim despre ce îi pune pe români pe fugă și despre ce îi ține afară cu jurnliștii Cristian Tudor Popescu și Emil Hurezeanu, la evenimentul “Și-or luat lumea în cap! – Diaspora românească:”, vinery, 19 octombrie, începând cu ora 19:30, la sala Thalia, după proiecția filmului “Nunta anului”.

Screenings

ALTE EVENIMENTE