DOC TANK @ AFF

Programul de industrie din cadrul Astra Film Festival 2018 se va desfășura în perioada 17-19 octombrie și cuprinde discuții, evenimente, prezentări și oportunități de networking, toate sub umbrela DocumentaryTank@AFF, care are ca scop să ofere o serie de activități orientate spre profesioniști din industria filmului. Viziunea acestui program este să încurajeze atât dezvoltarea industriei de film din România și Europa, și a actualilor și viitorilor cineaști. În acest scop, am organizat o serie de discuții moderate de experți, concentrate pe finanțare, dezvoltare și distribuție de filme, și instruirea viitorilor regizori, producători sau distribuitori.

 

La programul DocumentaryTank@AFF vor avea acces participanții cu următoarele tipuri de acreditări:

Industry

Jury

Film delegate

University

Participanții cu acreditare de Industry vor avea prioritate. Din cauza numărului limitat de locuri, participanții cu acreditare University vor avea acces doar în cazul în care sunt locuri disponibile în sală. 

Pentru cei cu acreditare de presă, vor avea acces în sală doar aceia care s-au înscris pentru programul de industrie. 

 

 

 

Orar

Wednesday, 17 October Thursday, 18 October Friday, 19 October
10.30

DocTank@AFF Welcome

Thalia Hall, Glass room

open access

10.00 – 11.30

European co-productions – a success formula for documentaries?

moderated by Monica Lazurean-Gorgan

Thalia Hall, Glass room

all accredited welcome

 

 

10.00 – 11.00

Romanian Docs in Progress, Pitch

Thalia Hall, Glass room

all accredited welcome

11.00 – 12.00

Operating on the festival circuit, Ally Derks, moderated by Vlad Petri

Thalia Hall, Glass room

open access

 

 

11.30 – 12.30

Creative Europe Media. Present and Perspectives, Valentina Miu, Franz Hirner

Thalia Hall, Glass room

open access

 

11.00 – 12.00

Documentary project development and funding in Europe (in Romanian), moderated by Adina Popescu

Thalia Hall, Glass room

all accredited welcome

14.00 – 15.00

Coproduction opportunities in Romania: Studioul Video Art (in Romanian), Marilena Iliesiu

Thalia Hall, Glass room

all accredited welcome

 

 

 

14.30 – 18.00

Romanian Docs in Progress,

One-to-one Meetings

by invitation only

12.00-13.00

Documentary production and distribution in the US, Simon Kilmurry, moderated by Toma Peiu

Thalia Hall, Glass room

open access

13.00

Romanian Docs in Progress, Awards

Thalia Hall, Glass room

open access

 

16.00-17.00

The Film Collector, Alexandru Solomon, (in Romanian), moderated by Mihaela Dedeoglu

Thalia Hall, Glass room

open access

 

 

Romanian Docs in Progress

DocumentaryTank@AFF va găzdui din nou programul Romanian Docs in Progress, care le va oferi realizatorilor de film documentar, care în prezent elaborează povești din această parte a Europei, oportunitatea de a-și prezenta proiectele în curs de desfășurare în fața unui juriu și a unui public format din profesioniști, atât locali cât și internaționali, cu scopul de a atrage posibilități de finanțare, co-producție și distribuție. Având ca scop sprijinirea noilor voci și crearea unei legături între noile talente și factorii de decizie, Romanian Docs în Progress le va oferi documentariștilor oportunitatea de a obține sprijin pentru a-și finaliza proiectele.

Programul Romanian Docs în Progress este structurat în două evenimente distincte, care va oferi celor treisprezece proiecte selectate oportunitatea de a se întâlni cu posibili parteneri și de a primi sfaturi. Anul acesta, patru din proiectele selectate vor fi prezentate în cadrul unei sesiuni de pitch, în fața unei audiențe constând în producători, distribuitori și reprezentanți ai festivalurilor de film documentar. Întâlnirile one-to-one vor include nouă proiecte, în diferite stadii de producție, vor avea ocazia să interacționeze cu experți consacrați în domeniul producției, finanțării și distribuției de documentare.

Oportunități de Finanțare și Networking

Câteva prelegeri din cadrul programului DocumentaryTank@AFF 2018 vor fi dedicate dezbaterii privind provocările și preocupările cu care se confruntă de obicei realizatorii de film documentar când schițează o strategie de finanțare, producție și distribuție pentru proiectul lor și oportunitățile pe care unele dintre forurile industriei filmului european le oferă în acest sens.

 

Exploatarea filmelor pe circuitul festivalier

Odată cu proliferarea festivalurilor de film la nivel global și creșterea pieței de festival documentar, managerierea exploatării și distribuției filmelor pe circuitul festivalier a devenit un proces complex pentru realizatorii de film documentar. Cu peste 30 de ani de experiență în lumea festivalului de film, Ally Derks, fosta directoare a International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) își va împărtăși câteva din experiențele și cunoștințele despre circuitul de festival documentar.

 

Producția și distribuția de film documentar în SUA

Simon Kilmurry, director executiv al Internațional Documentary Association (IDA) va discuta posibilitățile pentru regizorii de film documentar european de a accesa piața americană. Cu o experiență de peste 16 ani ca producător și producător executiv pentru POV, programul televiziunii americane publice PBS dedicat filmului documentar, și a activității în cadrul IDA, Simon va împărtăși cu publicul prezent din experiența și cunoștiințele dobândite atât în producția cât și distribuția și promovarea filmului documentar în Statele Unite ale Americii.

 

Europa Creativă MEDIA. Prezent & Perspective @ AFF
Creative Europe Desk-MEDIA RO& Creative Europe Desk München

    

Valentina Miu, coordonator MEDIA România în cadrul Biroului Europa Creativă România (Ministerul Culturii și Identității Naționale – Unitatea de Management a Proiectului), va prezenta oportunităţile europene oferite realizatorilor de film documentar de către Programul Europa Creativă (2014-2020)- Subprogramul MEDIA al UE și perspectivele privind viitorul cadrul financiar multianual.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Biroul Europa Creativă München și beneficiază de participarea lui Franz Hirner, Kick Film GmbH (DE), care va împărtăși experiența accesării liniilor de finanțare Creative Europe MEDIA Development.

 

Coproducțiile europene – o formulă de succes pentru documentare?

Coproducțiile reprezintă o oportunitate importantă pentru finalizarea documentarelor europene, prin asigurarea unui cadru pentru finanțarea, producția și distribuția filmelor dincolo de granițele naționale. Această discuție va adresa detalii ale condițiilor, oportunităților, problemelor și posibilităților de coproducție. Participanții, producători cu experiență în coproducțiile europene, vor evidenția caracteristicile producției în contextul lor național.

 

Dezvoltarea și finanțarea proiectelor de film documentar în Europa (în lb. română)

Deși posibilitățile de finanțare și dezvoltare de proiecte de film documentar s-au înmulțit în ultimii zece ani, pentru regizori și producători este tot mai greu să urmărească și să știe ce oportunități ar trebui urmărite. Această discuție va facilita împărtășirea de experiențe a regizorilor și producătorilor de documentar români, cu privire la posibilitățile de dezvoltare și finanțare. Discuția va atinge subiecte ca: aplicarea pentru workshopuri și granturi, la ce să te aștepți de la sesiuni de pitch și networking în cadrul întâlnirilor de industrie de film documentar, dar și cum să manageriezi un proiect încă în faza de dezvoltare când se lucrează practic fără buget. Alăturați-ne și împărtășiți-vă propria experiență!

Discuție introdusă și moderată de Adina Popescu.

 

Oportunități de coproducție în România – Studioul Video Art (în lb. română)

Marilena Iliesiu va prezenta posibilitățile de producție și coproducție oferite de Studioul Video Art. Studioul a fost înființat în 1991, și se axează pe realizarea și promovarea de filme documentare de și despre artă, cu o experiență extensivă de peste 200 de filme produse în acest domeniu. Studioul Video Art este interesat în promovarea tinerilor cineaști care propun mijloace inedite de expresie cinematografică.