home ᛫ program ᛫ programe tematice
Program
THEMATIC FILMS
Opening Film
Events
Băieți de cartier
Jelena Maksimović | Serbia | 2018 | 70' ᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Înspre lumea adulților
SYNOPSIS
A respecta standardul de masculinitate impus de societate în timp ce au de-a face cu nesiguranţa specifică vârste poate fi mai mult decât pot duce băieţii de vârsta adolescenţei. Fără niciun scop, câţiva băieţi din Zemun, o localitate de lângă Belgrad, îşi pierd vremea în parcuri şi locuri abandonate, fumează, joacă baschet şi spun bancuri. Taurunum Boys îi surprinde în timp ce îşi croiesc anevoie drum spre maturitate, presaţi de familie să-şi decidă viitorul şi aparent deloc conştienţi că sfârşitul anilor de şcoală le-ar putea ameninţa prietenia.
CREDITS
Regizor:Jelena Maksimović
Producător:Jelena Maksimović
Compania producătoare:Edukativno-Naučna Filmska Mreža
Editor:Jelena Maksimović
Director de imagine:Dusan Grubin
Sunet:Jakov Munižaba
A gândi precum un munte
Alexander Hick | Germania, Columbia | 2018 | 93' ᛫ ᛫ Categorie - Internațional, Supraviețuitor în propria patrie!
SYNOPSIS
Indigenii Arhuaco sunt păzitorii pădurii şi ai gheţurilor de pe cel mai înalt munte al Columbiei, Sierra Nevada de Santa Maria. Acest mediu înconjurător unic este sursa unei spiritualităţi singulare. Pentru prima oară în istorie, indigenii invită un cineast, Alexander Hick, să viziteze cele mai retrase comunităţi şi cele mai sacre situri din inima teritoriului lor. Thinking Like a Mountain spune o poveste a rezistenţei şi a salvării naturii, o adevărată călătorie în spaţiu şi timp: de la apele Caraibelor la stelele care strălucesc noaptea deasupra piscurilor acoperite de gheaţă şi de la prima întâlnire a indigenilor cu colonizatorii albi la întoarcerea acasă a războinicilor Arhuaco după depunerea armelor de către FARC, cea mai numeroasă forţă de gherilă columbiană şi principala sursă a problemelor indigenilor.
CREDITS
Regizor:Alexander Hick
Producător:Anna Lozano
Compania producătoare:Flipping the Coin
Editor:Julian Sarmiento
Director de imagine:Immanuel Hick
Sunet:
TimeBox
Nora Agapi | 68' ᛫ ᛫ Categorie - Contra curentului
SYNOPSIS
De-a lungul vieţii sale documentaristul şi fotograful Ioan Matei Agapi a adunat 21.000 de metri de peliculă filmaţi în peste 30 de ani şi nenumărate obiecte, transformându-şi locuinţa într-un adevărat muzeu al vieţii cotidiene. Orice fotografie este un document, spune el, şi ca atare orice obiect o capsulă a timpului. Dar aceste obiecte sunt valoroase sau sunt doar o bătaie de cap? Când soseşte un aviz de evacuare, fiica lui îl îndeamnă să scape de majoritatea lucrurilor. Însă nu doar integritatea colecţiei sale este ameninţată, ci şi însuşi sinele său. Când frumuseţea din ochii privitorului este desconsiderată, identitatea acestuia este şi ea ameninţată. Îmbinând material de arhivă cu filmări din prezent, Timebox este o privire intimă asupra luptei omului pentru relevanţă şi dorinţa de a fi ţinut minte.
CREDITS
Regizor:Nora Agapi
Producător:
Compania producătoare:
Editor:
Director de imagine:
Sunet:
Lecții simple
Dorottya Zurbó | Ungaria | 2018 | 78' ᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est
SYNOPSIS
Mama sa a ajutat-o să fugă din Somalia pentru a scăpa de o căsătorie aranjată cu un bărbat mai în vârstă. Acum trebuie să ia totul de la zero, într-o lume total opusă celei în care a trăit; să învețe limba, obiceiurile, istoria, cultura acestei lumi. Ajunsă în Ungaria, Kafiya este găzduită în orfelinate și case de corecție pentru adolescenți. Aici învață și se pregătește să dea examenul de bacalaureat – printre mame adolescente și tinere certate cu legea. Învață să înoate și să își expună corpul în public ca fotomodel – un lucru de neconceput în țara musulmană din care provine. Găsește iubirea și, odată cu ea, o nouă religie – cea despre care părinții îi spuneau că e păgână. Fiecare pas spre adaptare este o renunțare la viața din trecut. Unde se află totuși limita?
CREDITS
Regizor:Dorottya Zurbó
Producător:Julianna Ugrin
Compania producătoare:Eclipse Film
Editor:Peter Sass
Director de imagine:Natasha Pavlovskaya
Sunet:Rudolf Várhegyi
Martorii lui Putin
Vitaly Mansky | Letonia, Elveția, Cehia | 2018 | 102' ᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Supraviețuitor în propria patrie!
SYNOPSIS
Evenimentele din film încep pe 31 decembrie 1999, când Rusia îşi întâlneşte noul preşedinte, pe Vladimir Putin. Documentarul se bazează exclusiv pe filmări de arhivă, mărturii unice ale adevăratelor cauze şi consecinţe ale operaţiunii "Succesorul", al cărei rezultat a fost că Rusia s-a ales cu un preşedinte care încă o conduce. Protagoniştii sunt Mihail Gorbaciov, Boris Ielţân, Vladimir Putin şi poporul rus, ca întotdeauna un martor tăcut al propriului său destin. Montajul filmului subliniază discret momente care, privind în urmă, par de-a dreptul profetice pentru era Putin.
CREDITS
Regizor:Vitaly Mansky
Producător:Natalia Manskaya, Gabriela Bussmann, Filip Remunda, Vít Klusák
Compania producătoare:Studio Vertov, Golden Egg Production, Hypermarket Film
Editor:Gunta Ikere
Director de imagine:archival material
Sunet:Anrijs Krenbergs
Dacii liberi
Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan | Romania | 2018 | 61' ᛫ ᛫ Categorie - Romania, Extrema dreaptă lângă noi
SYNOPSIS
Locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie - pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România... Programat pentru premiera naţională exact pe 1 decembrie, ziua când România celebrează Centenarul Marii Uniri, filmul se prezintă ca o alternativă la evenimentele naţionaliste şi populiste organizate cu această ocazie în întreaga ţară.
CREDITS
Regizor:Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan
Producător:Monica Lăzurean-Gorgan
Compania producătoare:Manifest Film, Fundaţia România One
Editor:Andrei Gorgan
Director de imagine:Laurenţiu Răducanu, Andrei Gorgan
Sunet:
Sarea noastră cea de toate zilele
Nicolas Cardozo Basteiro | Spania | 2018 | 23' ᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Efectul fluturelui
SYNOPSIS
Josefa, Pepe, Carmen, Carmela, Manuel, Ángeles, Juan, Loli, Susana şi Pepita. Un portret colectiv al unei comunităţi sudate fără voia ei, din necesitate. Un grup de oameni aduşi împreună de sare, formaţi de timp şi ţinuţi laolaltă de nostalgie. Regizorul Cardozo Basteiro observă cu umor şi căldură viaţa cotidiană a acestor localnici vârstnici, a căror existenţă pare să se sincronizeze cu cea a minei, gazda lor permanentă. Peisajul cu geografia sa stearpă, surprinsă în cadre pătrate, este în acelaşi timp fundal şi personaj, un martor al interacţiunilor localnicilor pensionari.
CREDITS
Regizor:Nicolas Cardozo Basteiro
Producător:Ian Garrido, Cardozo Basteiro
Compania producătoare:Boria
Editor:Mireia Sánchez
Director de imagine:Michal Babinec
Sunet:Clara Alonso, Raúl Lloriz
Un an la Pol
Samuel Collardey | Franța | 2018 | 96' ᛫ ᛫ Categorie - Contra curentului
SYNOPSIS
Lipsit de experiență și dornic de aventură, Anders își alege un post de profesor într-un sătuc cu 80 de locuitori din Groenlanda. Nu se simte însă deloc binevenit, sătenii inuiți se simt desconsiderați de el. Elevii și așa puțini la număr lipsesc zile întregi de la școală, iar atunci când sunt prezenți, îl iau în râs sau îl ignoră. Cu timpul, el începe să înțeleagă cât este de grea viața într-o lume a zăpezii și a frigului, precum și faptul că aici cunoștințele acumulate în școlile moderne nu înseamnă prea mult, primordiale fiind aptitudinile de vânător și capacitatea de a supraviețui în mijlocul ghețurilor. Iar din momentul în care el acceptă faptul că trebuie să își adapteze metoda de predare la necesitățile și ritmul vieții lor, este și el acceptat. Neîndemânarea și neajutorarea de care dă dovadă îi atrag, treptat, simpatia sătenilor și în special a unuia dintre copii, pentru care ajunge să fie un surogat al părintelui absent.
CREDITS
Regizor:Samuel Collardey
Producător:
Compania producătoare:
Editor:
Director de imagine:
Sunet:
Fiicele Partidului
Håvard Bustnes | Norvegia, Danemarca | 2017 | 94' ᛫ ᛫ Categorie - Extrema dreaptă lângă noi
SYNOPSIS
"Oare ce s-a întâmplat cu Grecia?", se întreabă cu voce tare regizorul Håvard Bustnes la începutul acestui documentar neliniştitor. În ultimii ani, imaginea Greciei de ţară a plajelor însorite şi a localnicilor ospitalieri a fost umbrită de ideologii politice terifiant de apropiate de cea nazistă. Cu mai mulţi membri proeminenţi ai partidului de extremă dreapta Zorii Aurii ispăşind pedepse la închisoare, o fiică, o soţie şi o mamă continuă să-i răspândească mesajul - şi toate trei sunt suficient de experimentate ca să nu facă gafe în timpul interviurilor. Dar deşi ele opresc conversaţia pentru a se asigura că totul iese exact cum vor, Bustnes lasă camera să meargă. Materialul rezultat, sprijinit de imagini de arhivă ce dovedesc caracterul imoral şi depravat al partidului, dezvăluie prăpastia tot mai adâncă dintre fapte şi construirea imaginii politice. Deşi este frustrant să le vezi pe aceste femei refuzând să-şi schimbe viziunea asupra lumii, ele arată cum ochelarii de cal pot afecta o întreagă societate.
CREDITS
Regizor:Håvard Bustnes
Producător:Christian Falch, Håvard Bustnes
Compania producătoare:Faction Film, House of Real
Editor:Anders Teigen
Director de imagine:Lars Skree, Viggo Knudsen
Sunet:Håkon Lammetun
Nisip şi sânge
Matthias Krepp, Angelika Spange | Austria | 90' ᛫ ᛫ Categorie - Internațional, Supraviețuitor în propria patrie!
SYNOPSIS
Reţelele de socializare permit refugiaţilor să fie la curent în timp real cu ceea ce se întâmplă în ţările de baştină. Sand and Blood este un montaj de filmări personale de pe diverse platforme online, narate de refugiaţi care acum trăiesc în Austria. Această abordare formală permite o perspectivă nouă şi intimă asupra istoriei recente din Siria şi Irak: un montaj de imagini bântuitoare pline de distrugere, groază şi ură. Acesta dă privitorului ocazia să pună întrebări mai complexe decât titlurile de pe prima pagină a ziarelor. Fiecare personaj are şansa de a-şi explica propriul punct de vedere fără a fi judecat. Sand and Blood reuneşte aceste istorii într-o sumbră şi emoţionantă tapiserie care obligă privitorul să chestioneze natura binelui şi-a răului şi statutul victimei şi-al agresorului.
CREDITS
Regizor:Matthias Krepp, Angelika Spangel
Producător:Magdalena Gruber
Compania producătoare:FilmAkademie Wien
Editor:Matthias Krepp, Angelika Spangel
Director de imagine:private video footage
Sunet:Florian Rabl, Joseph Mittermeier, Benedikt Palier, Ken Rischard
Daiana
Ozana Nicolau | Romania | 2018 | 25' ᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Înspre lumea adulților
SYNOPSIS
Împinsă de la spate de bunica ei, care a fost nevoită să renunţe în tinereţe la visul de a deveni cântăreaţă de muzică populară, Daiana, o adolescentă dintr-un mic sat din România, visează şi ea la o carieră pe scenă. Filmul o urmează în timp ce-şi îndeplindeşte sarcinile de pe lângă casă, urmate de pregătirea aristică, oferindu-ne acces în relaţia ambivalentă dintre Daiana şi bunica ei, în acelaşi timp cel mai mare fan şi cel mai îndârjit critic al fetei. Documentarul observă subtil o adolescentă care încă nu şi-a dat seama dacă dispune de toate calităţile necesare pentru a-şi atinge visul.
CREDITS
Regizor:Ozana Nicolau
Producător:Marios Chatziprokopiou
Compania producătoare:Aristoteles Workshop Association
Editor:Alice Gheorghiu
Director de imagine:Sergei Trofimov
Sunet:Iolanda Garleanu
Exit
Katharina Woll | Germania, Israel | 23' ᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Mamma Mia - maternitatea azi
SYNOPSIS
Exit are în centrul atenţiei două femei care au părăsit comunitatea ultraortodoxă. Sarah a intrat în comunitate la 17 ani, când s-a mutat din Statele Unite în Israel şi şi-a întâlnit viitorul soţ. După ani de viaţă intens religioasă, şi-a dat seama că nu mai poate suporta rigiditatea credinţei. La separarea de soţ şi-a pierdut copiii, pe care îi poate vedea doar două ore pe săptămână, sub stricta supraveghere a asistenţilor sociali ultraortodocşi. La limita speranţei, Sarah o întâlneşte pe Heidi, şi ea o fostă ultraortodoxă care luptă acum pentru drepturile femeilor din comunitate. Va reuşi Sarah să-şi recupereze copiii?
CREDITS
Regizor:Katharina Woll
Producător:Markus Kaatsch, Dana Gal
Compania producătoare:German Film and Television Academy
Editor:Katharina Woll
Director de imagine:Daniel Binsted
Sunet:Kfir Shay
Valea Jiului – Notes
Alexandra Gulea | Germania | 2018 | 13' ᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Atenție! Părinți la volan!
SYNOPSIS
Valea Jiului, o zonă minieră săracă din România. Localnicii iau calea străinătăţii în căutarea unui loc de muncă, lasându-şi în urmă copiii care cresc fără părinţi, într-o continuă aşteptare ca familia să se reunească.
CREDITS
Regizor:Alexandra Gulea
Producător:
Compania producătoare:Europolis Film
Editor:Alexandra Gulea
Director de imagine:Nicu Ilfoveanu
Sunet:Radu Stancu, Thomas Ciulei
Rămășițele unei conversații
Jules Leaño | UK | 2017 | 16' ᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Eu și originea/religia mea
SYNOPSIS
Ramallah: o regizoare şi colaboratoarea ei trec în revistă imagini filmate şi fac planuri cu privire la realizarea unui documentar despre cultura palestiniană. Doar că pachetul cu materialul filmat nu mai ajunge la destinaţie şi singurele imagini disponibile sunt cele recuperate de pe un hard disk. Rămăşiţele conversaţiei dintre cele două prietene sunt folosite pentru a explora natura montajului unei poveşti şi însăşi natura cinema-ului. Remnants of a Conversation este o excelentă piesă scurtă de antropologie vizuală, cu o abordare originală ce permite regizoarei să comunice multă informație utilizând doar câteva cadre. Spectatorul are acces în camera de montaj şi participă direct la procesul în desfăşurare în laboratorul de creaţie.
CREDITS
Regizor:Jules Leaño
Producător:Jules Leaño
Compania producătoare:University of Manchester
Editor:Jules Leaño
Director de imagine:Jules Leaño
Sunet:
Tatăl meu, Imre
Andreea Știliuc | Romania | 2018 | 38' ᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Eu și originea/religia mea
SYNOPSIS
O călătorie captivantă prin opt decade de istorie recentă alături de o femeie care şi-a închinat viaţa misiunii de a dezvălui lumii viaţa şi extraordinara moştenire artistică a tatălui ei, Imre Kinszki, maestru uitat al artei fotografice din Ungaria, ucis de nazişti într-un lagăr de concentrare. My Father, Imre oferă informaţii de primă mână despre viaţa creatoare a artistului şi despre Budapesta din perioada întunecată a anilor '40. Un personaj de forţă, Judit Kinszki descrie cu sinceritate deplină ororile prin care a trecut familia ei şi are puterea să ierte. Filmul oferă şi momente de mare încărcătură emoţională tratate cu inteligenţă de regizoare. Nu în ultimul rând, avem parte de o abundenţă de imagini cu fotografiile excepţionale ale lui Imre Kinszki.
CREDITS
Regizor:Andreea Știliuc
Producător:Andreea Știliuc
Compania producătoare:Studio CineMedia (Babeş-Balyai University)
Editor:Andreea Știliuc
Director de imagine:Relu Tabara, Andreea Stiliuc
Sunet:Andreea Știliuc
Conflict îngheţat
Steffi Wurster | Germania | 2018 | 60' ᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Supraviețuitor în propria patrie!
SYNOPSIS
Un soldat român, unul transnistrean şi unul rus stau de gardă pe malul râului. Dar unde e duşmanul? Documentarul explorează "conflictul îngheţat" dintre Republica Moldova şi Transnistria, atât din perspectiva personală, cât şi din cea politică. Declaraţii contradictorii, dar şi interesate ale politicienilor au menţinut conflictul, condamnând regiunea la impas politic cvasipermanent. Problematici mai mici sau mai mari ajută filmul să caute modele de comportament care întreţin conflictul şi ne influenţează gândirea.
CREDITS
Regizor:Steffi Wurster
Producător:Steffi Wurster
Compania producătoare:
Editor:Steffi Wurster, Janina Herhoffer (advisor)
Director de imagine:Oliver Indra, Steffi Wurster, Alexander Tyzh, Eugen Schlegel
Sunet:Jochen Jezussek
Marie
Letiția Popa | Romania | 2018 | 25' ᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Atenție! Părinți la volan!
SYNOPSIS
Trei generaţii de femei trăiesc într-o localitate izolată din Delta Dunării. Filmul prezintă în câteva secvenţe o realitate dură a societăţii româneşti: adulţi care nu sunt capabili să-şi asume rolul de părinte şi copii fără copilărie.
CREDITS
Regizor:Letiția Popa
Producător:Letiția Popa
Compania producătoare:UNATC
Editor:Carina Pușcașu
Director de imagine:Letiția Popa
Sunet:Andreea Nedelcu
Praf
Jakub Radej | Polonia | 2017 | 25' ᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Rituri de trecere
SYNOPSIS
O privire nesentimentală aruncată procesului oficial şi indiferent pus în mişcare la moartea unei persoane fără familie. Filmul surprinde procedurile birocratice precum curăţarea, inventarierea şi scoaterea la licitaţie a bunurilor lumeşti ale celor decedaţi, în timp ce trupurile lipsite de viaţă le sunt pregătite pentru înmormântare. Suntem martorii tragediei existenţei umane, pe măsură ce ni se subliniază evidenţa spiritului efemer al vieţii şi existenţa solitară a acestor oameni de a căror înmormântare se ocupă statul şi nu rude iubitoare. Camera de luat vederi, în acelaşi timp martor şi observator indiferent, surprinde procesul despărţirii de viaţă până când tot ceea mai rămâne este praful.
CREDITS
Regizor:Jakub Radej
Producător:
Compania producătoare:University of Silesia, Krzysztof Kieslowski Radio and Television Department
Editor:Jakub Radej
Director de imagine:Józefina Gocman
Sunet:Tomasz Dukszta, Jan Chojnacki, Maciej Krakówka
Voina
Zora Čápová | Cehia | 2017 | 29' ᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Unde e acasă?
SYNOPSIS
Confruntaţi cu opresiunea din Rusia, până şi cei mai dedicaţi şi agresivi activişti politici îşi pot vedea diminuându-se energia ripostelor. Regizoarea Zora Čápová îl întâlneşte pe Oleg Vorotnikov, liderul grupăriii artistice radicale Vojna, în timpul "exilului" său european şi ne oferă un portret al unui om al cărui discurs anti-Putin şi-a pierdut complet intensitatea, probabil din cauza condiţiilor de viaţă tot mai dificile. Obligat să ceară încontinuu ajutor financiar şi adăpost pentru el şi familia lui, Vorotnikov ajunge să îşi dorească atât de mult să se întoarcă în Rusia fără a înfrunta riscul închisorii, încât îşi exprimă sprijinul pentru exact acele entităţi politice pe care în trecut le-a criticat suficient de categoric încât acestea să emită un mandat de arestare internaţional pe numele lui. Cu o perseverenţă impresionantă, My Voina surprinde factorii care au putut provoca această neaşteptată schimbare de poziţie.
CREDITS
Regizor:Zora Čápová
Producător:Zora Čápová
Compania producătoare:Film and TV School (FAMU) of the Academy of Performing Arts in Prague
Editor:Matěj Podskalský
Director de imagine:Tomáš Kotas
Sunet:Miroslav Chaloupka
Trăiască Bulgaria
Adela Peeva | Bulgaria | 2017 | 55' ᛫ ᛫ Categorie - Extrema dreaptă lângă noi
SYNOPSIS
Long Live Bulgaria explorează ascensiunea naţionalismului în Bulgaria. De-a lungul a trei ani, regizoarea a observat acţiunile mai multor tineri din oraşele Sofia, Stara Zagora şi Plovdiv. Unii dintre aceşti tineri se etichetează drept patrioţi, alţii se declară naţionalişti pur sânge. Motivaţi de sentimente patriotice şi de dorinţa de a-şi afirma propria identitate, aceşti tineri se aruncă dincolo de graniţa unui teritoriu periculos, naţionalismul. Indiferenţa autorităţilor şi încurajările generaţiei în vârstă le ratează orice şansă să revină pe calea cea bună. Rezultatul? O tânără generaţie de bulgari gata să îmbrăţişeze naţionalismul agresiv. Aceşti tineri consideră că viitorul le aparţine. Dar întrebarea este: la ce viitor ar trebui să se aştepte? Şi la ce viitor ar trebui să ne aşteptăm noi, ceilalţi?
CREDITS
Regizor:Adela Peeva
Producător:Slobodan Milovanovic
Compania producătoare:Adela Media Film and TV Production, Bulgarian National Television
Editor:Alexandra Apostolova, Antoniy Donchev
Director de imagine:Dimitar Skobelev, Svetla Neikova, Plamen Ghelinov
Sunet:Dobri Hristozov, Yuriy Tsolov
Sindromul Fitzcarraldo
Laura Morales | Elveția | 2017 | 28' ᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Contra curentului
SYNOPSIS
O reprezentare inteligentă a neocolonialismului, "Sindromul Fitzcarraldo” este un documentar impresionant prin modul în care reuşeşte cu subtilitate şi exactitate să abordeze tema aproprierii culturale, facilitată de turism, globalizare şi nostalgia Occidentului pentru trecut. Jungla amazoniană luxuriantă şi tradiţiile sale sunt transformate în spectacol pentru vizitatorii care doresc o reconectare cu ceea ce ei consideră a fi o lume mai pură. Dacă la început pare că aparatul de filmat împarte cu lejeritate acelaşi spaţiu cu localnicii, glisând prin păduri şi de-a lungul râului, cadrele lungi dilatând timpul, prezenţa turiştilor schimbă subtil starea de spirit. Acum, aparatul devine un instrument de înregistrare al experienţelor occidentale. Un film care sugerează, dar nu enunţă în mod explicit, Fitzcarraldo Syndrome este o observaţie puternică şi inteligentă a modului în care felul nostru de a experimenta lumea a transformat cultura în ceva menit nu a fi trăit, ci însuşit.
CREDITS
Regizor:Laura Morales
Producător:Florian Burion, Jean Perret
Compania producătoare:Geneva School of Art and Design
Editor:Arthur Uberti
Director de imagine:Laura Morales
Sunet:Yoanne Rey
Tanzania Tranzit
Jeroen van Velzen | Olanda | 2018 | 75' ᛫ ᛫ Categorie - Internațional, În perspectivă largă
SYNOPSIS
Observând de-a lungul a trei zile călătorii unui tren ce străbate Tanzania, Tanzania Transit oferă o privire subtilă şi artistică asupra întregii societăţi din Tanzania. Victimă a abuzurilor pe tot parcursul vieţii, Rukia este o femeie realizată prin propriile puteri hotărătă să-şi reconstruiască viaţa. Aflat la prima sa călătorie cu trenul, Isaya intră în contact cu modernitatea cu care nepotul său este atât de obişnuit, dar se confruntă şi cu prejudecăți legate de faptul că este Maasai. Fost gangster, Peter este acum un preot obsedat să facă avere. Fără a-şi transforma protagoniştii în totemuri exotice din Africa, documentarul reuşeşte să fie direct și personal prin observaţii dibace şi să abordeze probleme legate de drepturile omului, abuzul de putere şi comercializarea credinţei.
CREDITS
Regizor:Jeroen van Velzen
Producător:Digna Sinke
Compania producătoare:SNG Film
Editor:Patrick Minks
Director de imagine:Niels van Koevorden
Sunet:Tim van Peppen
Dacă obiectele ar vorbi
Luiza Pârvu, Toma Peiu | Canada, Romania | 2018 | 27' ᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Efectul fluturelui
SYNOPSIS
În Quebec City, capitala provinciei canadiene de limbă franceză, obiectele din magazinele de antichităţi sau din magazinele de specialitate se deosebesc de produsele de masă prin faptul că celebrează cultura şi identitatea locale. Un scurtmetraj etnografic despre chilipirurile de pe cea mai faimoasă stradă comercială a oraşului, If Objects Could Speak subliniază conexiuni surprinzătoare între obiecte şi modul cum ele sunt folosite. De exemplu, obiecte din fontă, articole vestimentare din piele, plăcuţe de maşină şi ghetele de iarnă devin dovezi ale complexităţii creuzetului cultural local.
CREDITS
Regizor:Luiza Pârvu, Toma Peiu
Producător:Luiza Pârvu, Toma Peiu, Yannick Nolin
Compania producătoare:Root Films, Kinomada
Editor:Luiza Pârvu
Director de imagine:Luiza Pârvu
Sunet:Luiza Pârvu, Toma Peiu
Inoculări
David Sieveking | Germania | 2018 | 93' ᛫ ᛫ Categorie - Atenție! Părinți la volan!
SYNOPSIS
Family Shots, documentar autobiografic al lui David Sieveking, spune povestea unui cuplu fericit care înfruntă o adevărată provocare atunci când li se naşte primul copil. Când află de complicatul program de vaccinare pentru nou-născuţi, părinţii îşi dau seama că nu sunt de acord cu el. Pentru a rezolva acest conflict, David începe o călătorie pentru a cerceta faptele şi contrazice miturile legate de vaccinare. Sfâşiat între datoria faţă de familie şi investigaţia sa, David călătoreşte în întreaga Europă şi ajunge chiar şi în Africa de Vest pentru a-i da de capăt. Rezultatul este în acelaşi timp o comedie de familie şi o cercetare minuţioasă a impactului global al vaccinării astăzi.
CREDITS
Regizor:David Sieveking
Producător:Martin Heisler, Carl-Ludwig Rettinger
Compania producătoare:Flare Film, Lichtblick Film
Editor:Catrin Vogt, Mirja Gerle
Director de imagine:Adrian Stähli, Kaspar Köpke
Sunet:Sebastian Kleinloh, Felix Heibges, Björn Wiese
Agenţii de curăţare
Hans Block, Moritz Riesewieck | Germania, Brazilia | 2018 | 88' ᛫ ᛫ Categorie - #viețilenoastreonline
SYNOPSIS
Bun venit în curăţătoria digitale, locul unde Internetul se dezbară de ceea ce-i displace. Aici întâlnim cinci "agenţi de curăţare digitali", a căror sarcină este să şteargă conţinutul "nepotrivit" de pe net. Într-un efort paralel, întâlnim oameni de pe glob a căror existenţă a fost drastic afectată de cenzura online. Un "agent de curăţare" trebuie să observe şi să evalueze mii de fotografii şi clipuri zilnic, unele dintre ele de-a dreptul bântuitoare. Dar munca lor ridică întrebări profunde despre ce anume transformă o imagine în artă sau în propagandă şi ceea ce defineşte, până la urmă, jurnalismul.
CREDITS
Regizor:Hans Block, Moritz Riesewieck
Producător:Georg Tschurtschenthaler
Compania producătoare:Gebruederbeetz Filmproduktion
Editor:Philipp Gromov, Hansjörg Weißbrich, Markus CM Schmidt
Director de imagine:Axel Schneppat, Max Preiss
Sunet:Karsten Höfer
Sârboaica
Nebojsa Slijepcevic | Croația | 2018 | 75' ᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Supraviețuitor în propria patrie!
SYNOPSIS
În iarna lui 1991, o fetiţă de origine sârbă în vârstă de 12 ani a fost ucisă în Zagreb. 25 de ani mai târziu regizorul Oliver Frljić pune în scenă o piesă de teatru despre acest caz. Repetiţiile devin şedinţe de psihoterapie colectivă, iar Nina, o actriţă de 12 ani, este de părere că războiul nu s-a sfârşit niciodată. Srbenka este un film despre agresiunea infantilă îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia. Aflăm cum generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.Contururi abstracte de camioane brăzdează Contururi abstracte de camioane brăzdează
CREDITS
Regizor:Nebojsa Slijepcevic
Producător:Vanja Jambrovic
Compania producătoare:Restart
Editor:Tomislav Stojanovic
Director de imagine:Nebojsa Slijepcevic, Bojan Mrdjenovic
Sunet:Tihomir Vrbanec
Caniba
Verena Paravel, Lucien Castaing-Taylor | Franța | 90' ᛫ ᛫ Categorie - Destine încercate
SYNOPSIS
Dragoste neîmpărtăşită, pasiune, dorinţa de contopire. Duse la extrem. Încadratura claustrofobă a gros-plan-urilor ce arată fiecare indentare a pielii ne apropie de Issei Sagawa, un japonez care, în timpul studiilor la Sorbonna în anii '80, a omorât şi a mâncat femeia de care era îndrăgostit. Acum, un bărbat firav de 60 de ani în grija fratelui său, îşi câştigă existenţa din auto-demonizare, exploatând curiozitatea macabră a publicului faţă de acţiunile sale, prin talk-show-uri şi filmări video. Cu o abordare aparte, Caniba explorează la nivel visceral fascinaţia bizară a omenirii legată de canibalism şi reprezentarea sa, la graniţa dintre instinct, pasiune, fetiş şi variantele lor extreme.
CREDITS
Regizor:Verena Paravel, Lucien Castaing-Taylor
Producător:Valentina Novati, Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel
Compania producătoare:Norte Productions
Editor:Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel
Director de imagine:Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel
Sunet:Bruno Ehlinger
Animale sociale
᛫ ᛫ Categorie - #viețile noastre online
SYNOPSIS
Ți-ai imaginat vreodată că fotografiile tale vor strânge zeci de mii de like-uri și vor uimi lumea? Sau că îți vei lansa propria marcă de modă online și vei face milioane din asta? Sau ești un adolescent obișnuit, care încearcă să își facă loc printre cei “populari” și să își găsească dragostea? Cât de mult contează și ce trebuie să faci ca să fii mereu în atenție, să devii un blogger de succes, urmat sau criticat de zeci de oameni? Prin povestirile și incursiunea directă în viața a trei tineri – Humza, un fotograf free-lancer dintr-un cartier sărac al New York-ului devenit celebru datorită Instagram; Kaylyn, o adolescentă bogată, care își lansează propria marcă de modă; Emma, o tânără obișnuită, cu o viață tipică de licean, cu încercări de a fi populară și de a găsi dragostea -, acest documentar arată puterea pe care o are mediul online asupra generației “milenialilor” și contrastul față de generațiile trecute: superficialitatea cu care se emit judecăți legate de calitatea unei persoane, rapiditatea cu care apare sau dispare celebritatea, dimensiunile uriașe pe care le capătă respingerea și marginalizarea, reacțiile și sentimentele, prin faptul că relațiile nu se mai desfășoară de la individ la individ, ci de la individ la mulțime și invers.
CREDITS
Regizor:Jonathan Green
Producător:Blake Heal
Compania producătoare:
Editor:Brady Hammes, Peter Garriott
Director de imagine:Julian King, Martim Vian, Josh Kraszewski, Jonathan Green
Sunet:Andres Velasquez
O droaie de copii, o maimuţă şi un castel
᛫ ᛫ Categorie - Mamma Mia - maternitatea azi
SYNOPSIS
Aceasta este o poveste despre Julita, lidera unei familii ale cărei trei dorinţe din copilărie s-au şi împlinit: o droaie de copii, o maimuţă şi un castel în Spania. Când face 81 de ani, unul dintre fiii ei o vizitează pentru a descoperi unde a pus vertebrele străbunicii asasinate, care s-au rătăcit printre miile de obiecte bizare strânse de Julita de-a lungul vieţii. În timp ce noi explorăm istoria unei familii mai mult decât pitoreşti, această bătrânică fără pereche va descoperi sensul vieţii. Un film-cronică doldora de umor absurd ce serveşte şi ca o alegorie a situaţiei contemporane în Spania.
CREDITS
Regizor:Gustavo Salmerón
Producător:Gustavo Salmerón
Compania producătoare:Gustavo Salmerón PC
Editor:Raúl de Torres, Dani Urdiales
Director de imagine:Gustavo Salmerón
Sunet:Pelayo Gutiérrez, Alberto Ovejero
Atenție la denivelări
᛫ ᛫ Categorie - Internațional, Înspre lumea adulților
SYNOPSIS
Povestea maturizării a trei skateri prieteni la cataramă în oraşul lor afectat de decenii de recesiune. În încercarea de a înţelege de ce el şi prietenii săi au fugit de acasă în copilărie, Bing îl filmează pe Zack (23) în provocarea de a deveni tată şi pe Keire (17) obţinându-şi prima slujbă. Mai târziu, Bing se va trezi prins în relaţia tumultuoasă a lui Zack cu iubita lui şi cu lupta interioară a lui Keira, afectat de probleme de identitatea rasială şi de absenţa tatălui decedat. În timp ce negociază relaţia complexă între camera de luat vederi şi prietenii săi, Bing va explora distanţa dintre taţi şi fii, dintre disciplină şi abuzul domestic şi, în sfârşit, prăpastia dintre copilărie şi vârsta adultă.
CREDITS
Regizor:Bing Liu
Producător:Bing Liu, Diane Quon
Compania producătoare:Kartemquin Films
Editor:Bing Liu, Joshua Altman
Director de imagine:Bing Liu
Sunet:James Lebrecht
Vasul de aur
᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Destine încercate
SYNOPSIS
Situat în Canada, unde multe biserici sunt date în folosinţă ca baruri, clădiri de apartamente sau spaţii multimedia, un vicar este eliberat de îndatoririle sale din cauza acuzaţiilor de gestionare necorespunzătoare. În acest context al relevanţei diminuate a vieţii bisericeşti, The Ship of Gold construieşte portretul unui om, reflectat de influenţa lui în comunitate. Prin filmări observaţionale şi interviuri cu vicarul, cu colegii săi şi cu membrii parohiei, documentarul dă publicului autonomia de a-şi pune propriile întrebări. Partizan al nimănui, are grijă să nu dea verdicte facile, o ambiguitate care destramă ideile rigide legate de bine şi rău şi gata să sublinieze multiplele nuanţe ale moralităţii.
CREDITS
Regizor:Siham Hinawi
Producător:Siham Hinawi
Compania producătoare:National Institute for the Arts (INSAS)
Editor:Oscar Dupagne
Director de imagine:Siham Hinawi
Sunet:Thomas Noël
Monyo+Baba
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Contra curentului
SYNOPSIS
Pentru Monyo şi Baba, un cuplu talentat de muzicieni în permanentă mişcare, o viaţă petrecută câştigându-şi traiul nu înseamnă viaţă. Şarmanţi și capabili, perseverenţi și întransigenţi, în contradicție cu realitatea momentului și, uneori, și cu ei înșiși, aceştia clădesc cu hotărâre la visul lor. Prin abordarea observațională, regizorul captează în mod inteligent scene pline de subtext ce dezvăluie un univers al temerilor, dificultăților, plăcerii și, mai presus de toate, pasiunea și dragostea pentru artă și pentru celălalt.
CREDITS
Regizor:Ibolya Simó
Producător:Arthur Bálint
Compania producătoare:
Editor:Ibolya Simó
Director de imagine:Csaba Bántó
Sunet:Attila Péter, Tamás Jeszenszky
5 ani după război
᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Eu și originea/religia mea
SYNOPSIS
Dezorientat din cauza originii sale mixte iudeo-arabe, Tim nu mai găseşte refugiu în lumea imaginară de desen animat pe care şi-a cosntruit-o în copilărie. Hotărârea de a-şi cunoaşte în sfârşit tatăl arab îl aruncă într-un vârtej de emoţii. Regizorii creează un echilibru inteligent între abordarea autoironică, amuzantă, şi gravitatea subiectului. Doar în aparenţă relaxat şi lejer, filmul examinează chestiuni esenţiale legate de origine şi identitate. Universul interior al lui Tim e recreat în stilul desenelor animate 2D şi 3D corespunzătoare epocii.
CREDITS
Regizor:Samuel Albaric, Ulysse Lefort, Martin Wiklund
Producător:Sandrine Pillon, Emmanuel-Alain Raynal, Lucie Portehaut, Pierre Baussaron
Compania producătoare:Les Fées Productions, Miyu Productions
Editor:Julien Ngo Trong
Director de imagine:Sarah Cunningham
Sunet:Christophe Penchenat, Nicolas Sacco
Imaginea neobservată
᛫ ᛫ Categorie - Internațional, Eu și originea/religia mea
SYNOPSIS
Un regizor irlandez se luptă cu moştenirea tatălui său înstrăinat, regizorul de documentar Arthur MacCaig, care a lăsat în urmă un impresionant număr de materiale filmate reprezentative pentru conflictul din Irlanda de Nord. Cu ajutorul a trei decenii de imagini unice şi nemaivăzute până acum, The Image You Missed este un eseu documentar care împleteşte istoria zbuciumată a "problemei irlandeze" cu povestea unui fiu pornit în căutarea tatălui său. De-a lungul itinerariului, filmul creează o întâlnire inedită între doi cineaşti născuţi în contexte politice diferite. Ei îşi vor dezvălui experienţele contrastante în ceea ce priveşte naţionalismul irlandez, rolul imaginii în lupta socială şi afirmarea responsabilităţii personale şi politice.
CREDITS
Regizor:Donal Foreman
Producător:Donal Foreman
Compania producătoare:
Editor:Donal Foreman
Director de imagine:Arthur MacCaig, Donal Foreman, Philippe Gandner
Sunet:Andrew Kirwan
Soarele va răsări
᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Eu și originea/religia mea
SYNOPSIS
O călătorie extrem de personală printre precepte ale Bisericii catolice, credinţe voodoo şi loteria naţională în căutarea cauzelor unei misterioase "boli a sufletului" de care suferă locuitorii insulei Haiti, paradisiaca "Perlă a Antilelor". The Sun Will Rise este un exemplu de utilizare a cinema-ului ca instrument de exorcizare în cadrul unui proces de vindecare. Autoarea dezvăluie cu mult curaj lucruri foarte personale - o confruntare a demonilor din propria familie. Filmul are o structură echilibrată între investigarea isotrică, socială şi antropologică a efectelor colonialismului asupra haitienilor şi analiza acestor efecte la scară mică, în propria familie a regizoarei.
CREDITS
Regizor:Gessica Généus
Producător:Jean-Marie Gigon, Rachèle Magloire, Gessica Généus
Compania producătoare:SaNoSi Productions, Productions Fanal, Ayizan Production
Editor:Adrien Faucheux
Director de imagine:Marco Saint-Juste, Katerine Giguère
Sunet:François Waledisch, Rachèle Magloire
Licu, o poveste românească
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Cine n-are bătrâni să-și cumpere
SYNOPSIS
Licu, o poveste românească este o metaforă despre propria condiție și efemeritate, o lecție de viață, dar și un veac de supraviețuire. Timp de 92 de ani Licu a suferit, a iubit, a râs și a plâns. Iată România ultimului secol, aşa cum o vede Licu. Cel care a trăit atâtea extreme ale secolului al 20-lea are multe poveşti de spus: Războiul Mondial, strămutările, obsesia lui Ceauşescu în ce priveşte industria şi supravegherea, revoluţia din 1989 şi anii de postcomunism dominaţi de lipsuri şi corupţie. Şi Licu îşi aminteşte ca nimeni altul...
CREDITS
Regizor:Ana Dumitrescu
Producător:Ana Dumitrescu, Jonathan Boissay
Compania producătoare:Jules et Films
Editor:Ana Dumitrescu
Director de imagine:Ana Dumitrescu
Sunet:Jonathan Boissay
S-a întâmplat mâine
᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Unde e acasă?
SYNOPSIS
Ali, Mahmoud şi Mohamed sunt trei egipteni care au trăit în Italia fără documente timp de aproape un deceniu. Pe neaşteptate, o decizie a statului italian face ca cei trei să-şi poată legaliza statutul: deodată, viitorul are un alt aspect şi totul devine posibil. În timp ce îşi redescoperă visurile şi speranţele, Ali, Mahmoud şi Mohamed fac o călătorie la locul unde au pus prima oară piciorul în Italia, coborând din bărci după traversarea Mediteranei, pe când erau doar nişte adolescenţi. Filmul îi urmează în locurile emblematice ale trecutului, unde amintiriile se întreţes cu fantezii despre cum ar putea fi sau cum ar fi putut să fie posibila lor viaţă după acest nou început.
CREDITS
Regizor:Alexandra D'Onofrio
Producător:Alexandra D'Onofrio
Compania producătoare:The University of Manchester
Editor:Antonio Augugliaro
Director de imagine:Alexandra D'Onofrio
Sunet:Dissòi Lógoi
Președintele
᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Unde e acasă?
SYNOPSIS
Pe un teren mlăştinos de pe malul Dunării, undeva între Croaţia şi Serbia, libertarianul ceh Vít Jedlička încearcă să pună bazele unei noi ţări. Visul său de a crea un paradis fiscal în Republica Liberă Liberland ar putea atrage niscaiva noi cetăţeni, doar că autorităţile locale nu vor să lase pe nimeni să ajungă la teritoriul reclamat de Jedlička în 2015. Şi de ce ar vrea cineva să trăiască în Liberland? Ce ar putea iniţiatorul unei noi ţări să promită potenţialilor cetăţeni? Vít Jedlička are câteva idei surprinzătoare, printre ele numărându-se eliminarea tuturor legilor despre taxe, a educaţiei, a căsătoriei şi a serviciilor medicale.
CREDITS
Regizor:Marie-Emma Paoli
Producător:Emma Paoli
Compania producătoare:
Editor:Emma Paoli
Director de imagine:Emma Paoli
Sunet:Emma Paoli
În depărtare latră câinii
᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Supraviețuitor în propria patrie!
SYNOPSIS
Oleg are zece ani şi trăieşte în Ucraina de est, o zonă de război în care adesea răsună rafale de armă şi explozii de rachete. Mulţi au părăsit acest loc periculos, dar Oleg rămâne aici cu bunica lui, care are grijă de el de când i-a murit mama. Chiar nu au unde să plece. În timp ce aşteaptă ca războiul să se sfârşească, Oleg îşi petrece timpul cu vărul mai mic Yarik şi prietenul lor mai mare Kostia. Împreună au tot felul de peripeţii, vorbesc despre ce înseamnă să fii bărbat adevărat şi se testează reciproc, uneori întrecând limita. Mereu aproape de Oleg, documentarul arată efectul războiului asupra copiilor.
CREDITS
Regizor:Simon Lereng Wilmont
Producător:Monica Hellström
Compania producătoare:Final Cut for Real
Editor:Michael Aaglund
Director de imagine:Simon Lereng Wilmont
Sunet:Pietu Korhonen, Heikki Kossi, Peter Albrechtsen
Eu sunt un alt tu
᛫ ᛫ Categorie - Internațional, În perspectivă largă
SYNOPSIS
Când regizoarea chineză Nanfu Wang ajunge prima dată în America, Florida i se pare un tărâm exotic plin de parcuri de distracţii şi localnici arşi de soare. În timp ce călătoreşte dintr-un oraş în altul, îl întâlneşte pe Dylan, un vagabond care şi-a părăsit casa confortabilă şi familia iubitoare pentru o viaţă pe străzi. Fascinată de alegerea lui şi de respingerea categorică a regulilor societăţii, Nanfu îl urmează pe Dylan cu camera de luat vederi într-o călătorie ce durează ani, o face să traverseze America şi îi arată sensul libertăţii. Dar pe măsură ce Nanfu se cufundă tot mai mult în lumea lui Dylan, ea descoperă ceva ce îi pune sub semnul întrebării perspectiva asupra vieţii.
CREDITS
Regizor:Nanfu Wang
Producător:Nanfu Wang, Lori Cheatle
Compania producătoare:A Little Horse Crossing the River
Editor:Nanfu Wang, Michael Shade
Director de imagine:Nanfu Wang, Michael Shade
Sunet:Ron Bochar
Portavoce
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Contra curentului
SYNOPSIS
Portavoce este un studiu de caz inteligent al unei tinere democrații în luptă cu sine însăşi și cu viitorul incert al Europei. Este un portret al unui poporului hotărât să aplice şi să ceea ce ar fi trebuit să asigure căderea comunismului: dreptul de a-ţi face auzită vocea. Documentarul urmăreşte cum, odată cu creșterea scene culturale alternative, are loc renașterea conștiinței politice românești. Deși există atitudini și opinii diferite în cadrul comunității în sine, redeşteptarea unei culturi de protest, în creştere de mai bine de un deceniu, devine evidentă.
CREDITS
Regizor:Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt
Producător:Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt, Marcel Schreiter
Compania producătoare:Kirschbaum Pictures
Editor:Marcel Schreiter
Director de imagine:Marcel Schreiter
Sunet:Low Freq
Dragostea înseamnă cartofi
᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Destine încercate
SYNOPSIS
Deşi au trecut mai multe decenii de atunci, Love is Potatoes atinge un subiect încă foarte dureros în regiune, viaţa sub regimul lui Stalin. Întorcându-se în Rusia natală a mamei sale, de unde are doar puţine amintiri, regizoarea descoperă o traumă trăită de generaţii. Paginile din jurnalul mamei, fimările observaţionale ale împrejurimilor şi interviurile cu familia şi vecinii relevă un sentiment persistent de frică. Animaţiile emblematice alb-negru pătate de roşu-sângeriu încearcă să exprime prin imagini ceea ce mintea nu a trăit. Love is Potatoes se dovedeşte o privire atentă și nuanţată în modurile paradoxale şi conflictuale în care istoria este ţinută minte și înrădăcinată în individ. Acumulată în sine şi lăsată ca moştenire. O rană ce trebuie vindecată colectiv.
CREDITS
Regizor:Aliona van der Horst
Producător:Frank van den Engel
Compania producătoare:Zeppers Film
Editor:Aliona van der Horst, Maasja Ooms, Oliver Huddleston
Director de imagine:Aliona van der Horst, Maasja Ooms
Sunet:Marc Lizier
Descântec de război
᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, În perspectivă largă
SYNOPSIS
Documentar hibrid profund poetic, Our Song to War observă oraşul afro-columbian Bojaya în proces de reconciliere cu trecutul devastat de război. Printre ruine sătenii îşi văd de viaţă. Copiii, unii cu părinţi luptători de gherilă, alţii cu părinţi membri ai organizaţiilor paramilitare sau civili, leagă prietenii improbabile, apropiindu-se prin pierderea pe care cu toţii au suferit-o. În loc să rămână blocaţi în trauma trecutului, ei se eliberează de aceasta prin ritualuri cathartice. Folosind filmări observaţionale candide și un voice over ce şopteşte misterios poveşti supranaturale, documentarul se dovedeşte o oglindă a aurei mistice înrădăcinate în acest loc. Atât în Bojaya, cât şi în film, lumescul și fantasticul coexistă.
CREDITS
Regizor:Juanita Onzaga
Producător:Juanita Onzaga
Compania producătoare:Rana Films
Editor:Juanita Onzaga, Romain Vennekens
Director de imagine:Juanita Onzaga
Sunet:Jeremy Bocquet
Parola: Fajara
᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Unde e acasă?
SYNOPSIS
Contururi abstracte de camioane brăzdează ecranul - le vedem ca dâre de lumină ce traversează partea de sus a cadrului. Imagini în infraroşu cu tabăra de refugiaţi de lângă oraşul francez Calais. Aici mii de refugiaţi din Sudan, Irak, Afganistan, Eritreea şi alte ţări aşteaptă în speranţa că într-o zi vor ajunge în Marea Britanie prin Tunelul Canalului Mânecii. Numele lor pentru tabără este "Jungla". "Fajara" este cuvântul arab pentru "explozie". Dar în Junglă el înseamnă a răzbi, a ajunge pe partea cealaltă, a-ţi atinge ţelul. Imaginile devin abstracte, sensurile se dizolvă. Un film bântuitor despre fantomele sensului (cuvintelor).
CREDITS
Regizor:Sévérine Sajous, Patricia Sánchez Mora
Producător:Patricia Sánchez Mora
Compania producătoare:Sanmor Desarrollo Empresarial
Editor:Patricia Sánchez Mora
Director de imagine:Sévérine Sajous
Sunet:Chris Blakey
Fără frică
᛫ ᛫ Categorie - Extrema dreaptă lângă noi
SYNOPSIS
Fanatismul religios poate lua multe forme: unii oameni se aruncă în aer strigând numele lui Allah, în timp ce alţii poartă măşti cu chipul lui Hristos. Filmul prezintă viaţa cotidiană din Nebojsa, un sătuc din sudul Slovaciei, chiar la graniţa cu Ungaria. Tânărul preot din sat şi mama lui fac măşti cu chipul lui Iisus, convinşi că acestea sunt cea mai bună "protecţie" în faţa "invaziei migranţilor". Membrii parohiei străbat în procesiune solemnă uliţele desfundate ale satului, cu măştile pe faţă, în speranţa că acest act ar putea alunga "spiritele necurate" ale islamului. Indiferent că sunt jihadişti înveştmântaţi în negru din cap până în picioare sau oameni cu masca lui Iisus pe faţă, gata de orice pentru a apăra creştinismul, fanaticii religioşi îşi arată faţa peste tot...
CREDITS
Regizor:Jakub Gajdoš
Producător:Jakub Gajdoš
Compania producătoare:Academy of Arts in Banska Bystrica
Editor:Jakub Gajdoš
Director de imagine:Nikolo Bahúl
Sunet:Miroslav Karas
De va fi război
᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Extrema dreaptă lângă noi
SYNOPSIS
Peter pare să aibă existenţa tipică a adolescentului european: locuieşte cu părinţii, are o prietenă atrăgătoare şi a intrat la facultate. Dar pe Peter îl preocupă un alt aspect al vieţii sale, căci este şeful unei grupări paramilitare numite Slovenski Branci. Cu aprobarea tacită a autorităţilor, aceasta recrutează sute de tineri slovaci, având ca scop pregătirea pentru vremuri de război şi crearea unei comunităţi exemplare bazate pe pregătire militară, obedienţă şi frică. Peter visează ca într-o zi să devină un politician influent şi să-şi atragă de partea lui întreaga societate.
CREDITS
Regizor:Jan Gebert
Producător:Radovan Síbrt, Alžběta Karásková, Tereza Polachová, Hanka Kastelicová
Compania producătoare:Pink, HBO Europe
Editor:Jana Vlčková
Director de imagine:Lukáš Milota
Sunet:Johny Poupě
Aniversare
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Cine n-are bătrâni să-și cumpere
SYNOPSIS
Cursul vieţii privit din punctul de vedere al unei familii numeroase, adunate în jurul aniversării bunicului. Ioan Colţea împlineşte 91 de ani şi trăieşte într-un sat retras de munte. În mijlocul tuturor, dar mereu cu o privire detaşată şi limpede, bătrânul îşi urmăreşte copiii, nepoţii şi strănepoţii, îi observă cu drag, căldură şi resemnare. Familia se coagulează timp de o săptămână pentru a-l sărbători pe bunic, dar şi pentru a-i construi un nou mormânt şi o nouă cruce, totul sub stricta sa supraveghere. Bunicul le vorbeşte despre căsătorie, femeile pe care le-a iubit, comunişti, singurătate şi timp. Uneori copiii îl ascultă, alteori îi acoperă glasul cu poveştile lor.
CREDITS
Regizor:Claudiu Mitcu
Producător:Claudiu Mitcu
Compania producătoare:Wearebasca
Editor:Ioachim Stroe
Director de imagine:Andrei Butica
Sunet:Stefan Teodorescu
Lumea albilor după Daliborek
᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Extrema dreaptă lângă noi
SYNOPSIS
Dalibor realizează horror-uri de amator, compune cântece furioase, este pictor şi neonazist radical. Se apropie de 40 de ani, dar locuieşte tot cu mama lui. Îşi urăşte slujba, ţiganii, evreii, refugiaţii, homosexualii, pe Merkel, păianjenii şi dentiştii. Îşi urăşte viaţa, dar habar nu are cum s-o schimbe. Lumea albă văzută de Daliborek are în centrul atenţiei un bărbat care şi-a dedicat viaţa urii, minciunilor, jocurilor pe PlayStation şi timpului petrecut pe Facebook. Iată o perspectivă tragicomică asupra vieţii "cehilor obişnuiţi" cărora le lipseşte Adolf Hitler.
CREDITS
Regizor:Vít Klusák
Producător:Filip Remunda, Vít Klusák
Compania producătoare:Hypermarket Film
Editor:Jana Vlčková
Director de imagine:Adam Kruliš
Sunet:Michal Gábor, Richard Muller
Caisă
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Contra curentului
SYNOPSIS
Într-o sală de antrenament de la marginea Bucureștiului, un antrenor de box aflat la sfârşitul carierei lucrează pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Deziluzionat dar perseverent, antrenorul Dobre îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă. Stilul răbdator, observaţional, şi filmarea din mână dezvăluie costurile personale şi emoționale ale boxului, atunci când performanța este atinsă în ciuda realităților aspre ale vieții din afara sălii de sport, prin disciplină dură, spartană. O poveste emblematică pentru regiune, Caisă vorbeşte despre perseverenţă şi despre supraviețuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.
CREDITS
Regizor:Alexandru Mavrodineanu
Producător:Alexandru Mavrodineanu, Tudor Giurgiu
Compania producătoare:Almafilm Production, Hai Hui Entertainment
Editor:Eugen Kelemen, Gabriel Basalici, Alexandru Mavrodineanu
Director de imagine:Alexandru Mavrodineanu
Sunet:
Noaptea
᛫ ᛫ Categorie - Mamma Mia - maternitatea azi
SYNOPSIS
Când mama lui Steffan a murit, acesta nu a simţit nimic. Nici tristeţe, nici uşurare. Cum s-a ajuns aici? The Night este povestea lui Steffan Strandberg, povestea copilăriei alături de o mamă alcoolică şi povestea nopţii în care totul s-a schimbat pentru el şi fratele său mai mic. Deschizând o adevărată cutie a Pandorei a memoriei, Steffan descoperă aventuri inocente, dar şi experienţe chinuitoare. Cu ajutorul filmărilor de arhivă şi al animaţiei, filmul combină amintirile din copilărie cu o perspectivă matură, în timp ce Steffan încearcă o reconciliere cu trecutul şi cu mama sa.
CREDITS
Regizor:Steffan Strandberg
Producător:Carsten Aanonsen, Erik Gandini, Eric Goossens, Anton Roebben
Compania producătoare:Indie Film, Fasad Production, Walking the Dog
Editor:Dan Korneli, Vårin Andersen, Erik Andersson
Director de imagine:John Magnus Borge, Lars Erlend Tubaas Øymo, Olav Strandberg
Sunet:Gustaf Berger, Lars Wignell
Nussbaum 95736
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Cine n-are bătrâni să-și cumpere
SYNOPSIS
În 1940, familia tânărului László Nussbaum s-a mutat din orașul Turda, rămas în România, la Cluj, oraș care tocmai revenise Ungariei, cu speranța unei vieți mai bune într-o țară în care se simțeau acasă și a cărui limbă o vorbeau. Aici s-a pregătit pentru viață adolescentul László, ale cărui povești creionează evenimentele din anii care au urmat arbitrajului de la Viena. După săptămânile petrecute în ghettoul clujean, întreaga familie a ajuns într-un mărfar compus din vagoane pentru vite cu destinația Auschwitz-Birkenau. Singurul supraviețuitor al familiei sale, László, deținutul nr. 95736 relatează o poveste despre luptă, speranță și iertare.
CREDITS
Regizor:Csibi László
Producător:
Compania producătoare:The Silent Group
Editor:Daniel Tyukodi, Csibi László
Director de imagine:Tyukodi Daniel
Sunet:
Teritoriu instabil
᛫ ᛫ Categorie - International, Supraviețuitor în propria patrie!
SYNOPSIS
Tekoa este o aşezare evreiască din Cisiordania. Niciunul dintre rezidenţi nu vrea să comunice cu presa. Tensiunile încep să apară din secunda în care regizoarea Iris Zaki, venită din Tel Aviv, pune piciorul în Tekoa. Zaki îşi asamblează un studio improvizat în mijlocul aşezării şi nu se mişcă de acolo timp de o lună. Vrea să întâlnească localnici. Cu ajutorul unor conversaţii neaşteptate, acest experiment social subliniază contrastele şi contradicţiile în imaginea localnicilor despre ei înşişi. Aceste conversaţii sunt fascinante, surprinzătoare, complexe. Şi beneficiază de unealta la care evreii recurg până şi în cele mai negre situaţii: umorul debordant.
CREDITS
Regizor:Iris Zaki
Producător:Iris Zaki, Osnat Saraga
Compania producătoare:Nutz Productions
Editor:Oren Yaniv
Director de imagine:Or Azulay, Iris Zaki
Sunet:Nin Hazan
Maregrave
᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, În perspectivă largă
SYNOPSIS
Marea este cel mai mare muzeu al istoriei omenirii. În adâncurile sale colecţionează relicve din epoci trecute, brăţări şi bijuterii, nave şi vieţi. În impresionistul Maregrave oceanul îşi recapătă aura mitică. Camera de luat vederi pluteşte la suprafaţă şi se scufundă sub apă capturând întunericul bogat al adâncurilor, tiparele hipnotice ale apei, îmbietoare, dar şi gata să te înşface. Cu unele secvenţe regizate, iar altele autentice, documentarul recurge la o abordare observaţională şi poetică pentru a crea un portret obsedant al Mării Nordului. Acesta este concludent pentru viitorul unei Europe ce se confruntă cu schimbări climatice imprevizibile şi tot mai rapide.
CREDITS
Regizor:Justine Cappelle
Producător:Tom van Herzele
Compania producătoare:Royal Institute for Theater, Cinema & Sound (RITCS)
Editor:Jasper Flikschuh
Director de imagine:Jordan Vanschel
Sunet:Neal Willaert
Măcar de-ar fi pace
᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Eu și originea/religia mea
SYNOPSIS
Sub pretextul unui making-of amuzant din culisele unei producţii de amatori care filmează o melodramă despre conflictul dintre turci şi kurzi, filmul analizează cât se poate de serios situaţii în care originea cuiva devine motiv de persecuţie. În exerciţiul de metatextualitate diegetică, regizorii selectează mai multe duble ale unor secvenţe din producţia de amatori şi le introduc în propriul film. Fiecare dublă adaugă semnificaţii suplimentare contextului, iar rezultatul este o structură multistratificată, care permite analiza profundă a unui fenomen actual şi îngrijorător. Trăim vremuri când originea poate deveni motiv de fugă, fie în interiorul propriei ţări (partizanii kurzi ascunşi în munţi) fie în ţări străine (refugiaţii sirieni).
CREDITS
Regizor:Carmine Grimaldi, Deniz Tortum
Producător:Laura Dean
Compania producătoare:
Editor:Deniz Tortum, Carmine Grimaldi
Director de imagine:Carmine Grimaldi
Sunet:Carmine Grimaldi
Cealaltă parte a tuturor lucrurilor
᛫ ᛫ Categorie - LUX Films
SYNOPSIS
---------- Film finalist în competiția pentru Premiul LUX 2018, prezentat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în cadrul Zilelor LUXFILM. -------- O uşă încuiată dintr-un apartament din Belgrad a ţinut o familie despărţită de trecutul ei timp de 70 de ani. Conversaţia intimă începută de regizoare cu mama ei dezvăluie o locuinţă şi o ţară încă bântuite de istorie. Cronica unei familii din Serbia se transformă în portretul unei activiste aprige într-o perioadă de mare haos, punând sub semnul întrebării responsabilitatea fiecărei generaţii de a lupta pentru viitorul ei.
CREDITS
Regizor:Mila Turajlić
Producător:Carine Chichkowsky, Mila Turajlić
Compania producătoare:Dribbling Pictures, Survivance, HBO Europe
Editor:Sylvie Gadmer, Aleksandra Milovanovic
Director de imagine:Mila Turajlic
Sunet:Aleksandar Protic
Find Fix Finish
᛫ ᛫ Categorie - #vietilenoastreonline
SYNOPSIS
Find Fix Finish explorează experienţele a trei piloţi americani de drone militare. Aflăm povestea intimă a vieţilor pe care ei le observă zi de zi. Ceea ce se vede dintr-o dronă militară nu este doar voyeuristic, ci poate şi reduce oamenii la simpli pixeli de pe un ecran, obligând piloţii la o anumită decontextualizare pentru a putea face faţă faptului că, la simpla apăsare a unui buton, pot lua o viaţă. Filmul ridică o întrebare bântuitoare: "Ai călcat vreodată pe un muşuroi de furnici şi ţi-ai văzut de drum fără să arunci o privire înapoi?"
CREDITS
Regizor:Sylvain Cruiziat, Mila Zhluktenko
Producător:Veronika Faistbauer, Mariella Santibáñez, Sylvain Cruiziat, Mila Zhluktenko
Compania producătoare:University of Television and Film Munich
Editor:Sophie Oldenbourg
Director de imagine:Nikolai Huber
Sunet:Philip Hutter
Capcana diavolului
᛫ ᛫ Categorie - Atenție! Părinți la volan!
SYNOPSIS
Lane are 25 de ani şi este soldat în marina militară canadiană. Visează să îşi reîntâlnească familia înstrăinată după ce, la 18 ani, a fost excomunicat de biserica familiei. Lane s-a născut în Frăţia celor puţini, un grup protestant extrem de retras şi discret. The Devil's Trap invită publicul să-l însoţească pe Lane de-a lungul unei călătorii în Statele Unite şi Canada, călătorie care ar trebui să dea sens copilăriei sale zbuciumate. La capătul acestei călătorii se va afla reîntâlnirea cu familia? Este vreo şansă pentru o reuniune fericită cu aceasta?
CREDITS
Regizor:Mitchell Stafiej
Producător:Mitchell Stafiej
Compania producătoare:Parabola Films
Editor:Daniel Dietzel
Director de imagine:Julien Fontaine
Sunet:Mitchell Stafiej
Nuntă pe dos
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Rituri de trecere
SYNOPSIS
În fiecare an, o comunitate mică din regiunea Banatului face pregătire speciale înainte de intrarea în Postul Paştelui. Toţi participă la o nuntă pe dos, în care bărbaţii se travestesc şi joacă toate rolurile evenimentului, inclusiv mireasa. Împrumutând stilul nunţilor filmate pe casetă video, documentarul satirizează tandru stilul şi tradiţiile acestor filme de familie în timp ce explorează tradiţiile etnografice ale comunităţii pe care o observă.
CREDITS
Regizor:Mihai Andrei Leaha
Producător:Mihai Andrei Leaha
Compania producătoare:Triba Film
Editor:Adrian Popa, Ioan Iova
Director de imagine:Mihai Andrei Leaha, Andrei Crisan
Sunet:Mara Maracinescu
Yvonne
᛫ ᛫ Categorie - Internațional, Atenție! Părinți la volan!
SYNOPSIS
Vincenzo has always led a marginal existence. He is now 42 and has not seen his daughter, Yvonne, for a long time. One day, he takes the train to go and see her, not even knowing if he will be welcome. But his journey to Naples is also an interior journey, a journey among memories and choices. And what will Vincenzo find at its end?
CREDITS
Director:Tommaso Perfetti
Producer:Tommaso Perfetti, Adriana Ferrarese
Production Company:Enece Film, Ceresa Films
Editor:Chiara Tognoli, Guglielmo Trupia
Cinematographer:Tommaso Perfetti
Sound:Giulia La Marca
Mama mea, o ecuație
᛫ ᛫ Categorie - International, Mamma Mia - Maternitatea azi
SYNOPSIS
Raitis Ozols este programator şi matematician, dar pe cât de ordonate îi sunt orele la lucru, pe atât de dezordonată este viaţa sa privată. Relaţia cu mama lui, Silvija, este mai mult decât dificilă. Raitis îi dezvăluie psihologului său că simte o teamă inexplicabilă de mama sa. Psihologul, în schimb, ar prefera ca Raitis să-şi caute o soţie şi să îşi pună apartamentul în ordine. Dar când Raitis o reclamă pe Silvija la poliţie pentru şantaj emoţional, această mult râvnită ordine se transformă într-un ţel încă şi mai dificil de atins.
CREDITS
Regizor:Ieva Ozolina
Producător:Madara Melberga
Compania producătoare:FA Filma
Editor:Juris Poškus
Director de imagine:Mārcis Slavinskis
Sunet:Ernests Ansons
Sfârşit
᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Rituri de trecere
SYNOPSIS
Bunica regizorului, încă în doliu după moartea soţului, o vorbitoare în numele morţilor profesionistă, nelipsită de la înmormântări încă din copilărie, şi un angajat la crematoriu contemplă complexitatea morţii în acest film despre viaţă şi neuitare, dar şi despre durere şi despărţire. Documentarul trece de la aspectul pragmatic al unei înmormântări la înţelepciunea amară izvorâtă din această experienţă şi nostalgia vremurilor demult apuse, într-un studiu ce se transformă pe nesimţite într-o perspectivă personală asupra vieţii şi a morţii. Regizorul foloseşte trei abordări diferite pentru cele trei personaje aflate în centrul atenţiei, într-un melanj de documentar participativ şi observaţional.
CREDITS
Regizor:Vid Hajnšek
Producător:Nina Robnik
Compania producătoare:University of Ljubljana
Editor:Andrej Nagode
Director de imagine:Vid Hajnšek
Sunet:Samo Jurca
Povești tatuate
᛫ ᛫ Categorie - DocSchool, Eu și originea/religia mea
SYNOPSIS
Un salon de tatuaje cu totul special din Ierusalim, doi artişti cu carismă şi spirit liber şi o suită de localnici care se succed într-o paradă a diversităţii alcătuiesc un desen cinematografic complex care rămâne imprimat în memorie asemeni unui tatuaj. Este evitată cu grijă o succesiune de capete vorbitoare prin editarea şi intercalarea de momente cu confesiuni ale artiştilor despre propriile lor experienţe de viaţă. Excelenta selecţie de personaje şi imaginea remarcabilă invită publicul să asculte "poveştile care curg în şuvoi nesfârşit" formând "o parte foarte importantă din imaginea adevărată a oraşului meu Ierusalim şi a ţării mele Israel", după cum spune tattoo artist-ul Poko Haim.
CREDITS
Regizor:Tom Fröhlich
Producător:Tom Fröhlich
Compania producătoare:University of Darmstadt
Editor:Emil Rosenberger
Director de imagine:Christoph Bockisch
Sunet:René Kramer
Nunta Anului
᛫ ᛫ Categorie - Romania, Rituri de trecere
SYNOPSIS
În majoritatea anului Ţara Oaşului se depopulează, se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. Se mută în vilele de lux de acasă aflate în construcţie şi creştere continuă, se întâlnesc cu vecinii, sărbătoresc. În această perioadă în fiecare sat, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți, toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. În timp ce urmărim evenimentele, localnicii evocă istoricul emigrărilor din anii '90, când au plecat din România pentru o viaţă mai bună în străinătate.
CREDITS
Regizor:József Bán
Producător:József Bán
Compania producătoare:Universitatea Sapientia
Editor:József Bán
Director de imagine:Róbert Székely, József Bán
Sunet:Iszlai József
Partidul lui Meuthen
᛫ ᛫ Categorie - Docschool, Extrema dreaptă lângă noi
SYNOPSIS
Partidul lui Meuthen este portretul unui politician din provincie care nu se sfieşte deloc să-şi transmită, cu zâmbetul pe faţă, mesajele rasiste. O incursiune atentă în culisele ascensiunii lui Meuthen, filmul dezvăluie neliniştitoarele metode ale demogogului modern în acţiune în Europa de azi. Jörg Meuthen, profesor de economie, candidează la un loc în parlamentul Baden-Württemberg, al treilea cel mai mare land german. Când candidatul partidului populist de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) îşi începe campania electorală, filmul îl acompaniază în misiunea sa, de la discursuri în birturi locale, întâlniri cu alegătorii pe stradă şi discursuri îndrăzneţe ţinute în faţa a mii de membri ai partidului, până la prima luare de cuvânt din parlamentul landului. Portretul lui Jörg Meuthen arată cum masele de oameni sunt gata să se lase captivate de mecanismele retoricii simple.
CREDITS
Regizor:Marc Eberhardt
Producător:Theresa Bacza
Compania producătoare:Filmakademie Baden-Württemberg
Editor:Pablo Ben Yakov
Director de imagine:Marc Eberhardt, Rafael Starman
Sunet:Marc Eberhardt, Simon Peter
Toți sunt trecători
᛫ ᛫ Categorie - Scurmetraje, Efectul fluturelui
SYNOPSIS
Dimineaţa devreme pe o plajă din Split. Tinerii continuă să se distreze, în drum spre casă după o noapte de dans în club. În acelaşi timp, bătrânii încep să se strângă şi ei pe plajă, într-o alăturare ce creează un contrast suprarealist între cele două grupe de vârstă. Un documentar observaţional, They Just Come and Go surprinde în grăitoare cadre statice aglomerarea de oameni de toate vârstele, cu un evident contrast între activităţile nocturne dominate de pasiune, dorinţă şi entuziasm tineresc şi plimbarea fără direcţie prin apa puţin adâncă a seniorilor.
CREDITS
Regizor:Boris Poljak
Producător:Vera Robić-Škarica
Compania producătoare:Croatian Film Association
Editor:Damir Čučić
Director de imagine:Boris Poljak
Sunet:Martin Semenčić
O zi la Alep
᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraje, Supraviețuitor în propria patrie
SYNOPSIS
După cinci luni de asediu sufocant şi bombardamente zilnice, un grup de copii din oraşul sirian Alep încep să coloreze zidurile oraşului. Este un joc care îi ajută să uite de lupta zilnică pentru supravieţuire, un joc care poate insufla optimism sutelor de mii de oameni prizonieri în oraş. Filmul descrie efectele devastatoare ale războiului şi le pune în faţa publicului. Cum ultimul an a adus o inflaţie de reportaje pe acest subiect, poate că publicul nu mai este mişcat de imaginile cu clădiri prăbuşindu-se şi victime anonime smulse de sub dărâmături de echipe de salvare. Dar One Day in Aleppo se concentrează pe oameni obişnuiţi şi pe activităţile lor, iar experienţa devine mai mult decât personală. Ne identificăm cu aceşti oameni şi ne sâcâie o întrebare insistentă: ce am face dacă am fi în locul lor?
CREDITS
Regizor:Ali Al Ibrahim
Producător:Ferras Fayyad
Compania producătoare:Aleppo Media Center
Editor: Ali Alibrahim, Feras Fayyad, Amir Mostafa
Director de imagine:Mojahed Abo al Joud, Abo Taim Alhalabi, Khalil Hajar, Mustafa Sarout
Sunet:Morten Groth Brandt, Jamie Louis Thurman
Transalpina – Drumul Regilor
᛫ ᛫ Categorie - Proiecție Specială
SYNOPSIS
De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. De-a lungul timpului, a fost pierdut şi redescoperit de mai multe ori, dar păstorii l-au cunoscut dintotdeauna și l-au străbătut cu turmele lor, în ciuda granițelor trasate de stăpâniri trecătoare. Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.
CREDITS
Regizor:Dumitru Budrala
Producător:
Compania producătoare:Fundatia Astra Film, Astra Film Sibiu, CNM ASTRA și Consiliul Județean Sibiu cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii
Editor:Emilian Floares
Director de imagine:Dumitru Budrala
Muzica:Adrian Naidin, Theodor Rogalski, Béla Bartók, Mihail Andricu, Vasile D
Proxeneții ciupercilor
Mircea Barbu | Romania | 2018 | 50' ᛫ ᛫ Categorie - Proiecție Specială
SYNOPSIS
In fiecare an, odata cu primele fructe si ciuperci la munte, sute de copii romi impanzesc muntii din jurul Clujului, in cautare de ciuperci. Acestea ajung ulterior in farfuriile aburinde ale restaurantelor si supermarketurilor de lux din Italia, in timp ce statul roman inchide ochii la exploatarea minorilor si frauda de sute de milioane de euro din jurul acestei afaceri.
CREDITS
Regizor:Mircea Barbu
Producător:Mirona Olteanu
Compania producătoare:
Editor:Daniela Groze
Director de imagine:Filip Stamatin
Sunet:
Un film pentru Carlos
᛫ ᛫ Categorie - Scurmetraje, Atenție! Părinți la volan!
SYNOPSIS
Fiul meu Carlos tocmai s-a născut. Este cel mai simpatic bebeluş, dar bunica lui e contrariată pentru că tenul lui e mai întunecat decât se aştepta. Bunicul Serghei Mihailovici vrea să bea în cinstea nepotului şi să celebreze fericitul eveniment, dar bunica nu îi dă voie să pună gura pe alcool. Bunicul vrea ca nepotul să ştie că s-a născut în Marele Imperiu Rus. Acesta e primul an de viaţă al lui Carlos, iar eu am făcut un film pentru ca el să şi-l amintească şi să vorbească mai târziu despre lucrurile amuzante şi chinuitoare care se petrec în noua mea familie. (Renato Borrayo Serrano)
CREDITS
Regizor:Renato Borrayo Serrano
Producător:Renato Borrayo Serrano
Compania producătoare:
Editor:Renato Borrayo Serrano
Director de imagine:Renato Borrayo Serrano
Sunet:Renato Borrayo Serrano
Hugo
᛫ ᛫ Categorie - Europa Centrală și de Est, Atenție! Părinți la volan!
SYNOPSIS
Zdzislaw Misiak, mai cunoscut sub numele de Dzidek, este regele pensionat al parcurilor de distracţie. După moartea fiicei sale, nepoţelul de şapte ani, Hugo, vine să stea cu el într-una din dependinţele parcului. În decorul fascinant al atracţiilor acestuia, între copil şi bunic se creează o legătură strânsă, care îi face să treacă mai uşor peste pierderea tragică. Dar curând li se aduce la cunoştinţă că sistemul nu i-a uitat, iar pacea din Dzidekland este distrusă. Hugo este un film despre dragoste şi curajul de a trăi după propriile reguli, sfidând modelele tradiţionale de educaţie ai căror prizonieri mulţi dintre noi suntem încă.)
CREDITS
Regizor:Wojciech Klimala
Producător:Mateusz Wajda
Compania producătoare:Film Bunch
Editor:Bartek Pietras, Marcin Sucharski
Director de imagine:Mateusz Wajda
Sunet:Marcin Kasiński, Kacper Habisiak
Femeie în război
᛫ ᛫ Categorie - LUX Films
SYNOPSIS
" Film finalist în competiția pentru Premiul LUX 2018, prezentat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în cadrul Zilelor LUXFILM. Halla are 50 de ani şi este o extrem de dedicată activistă pentru protejarea mediului. Ştiută de restul lumii doar sub numele de ""Femeia munţilor"", Halla declară de una singură război prelucrării locale a aluminiului. În timp ce acţiunile ei devin tot mai temerare, de la simplu vandalism la sabotaj industrial în toată regula, Halla reuşeşte să oprească negocierile dintre guvernul islandez şi o corporaţie gata să construiască un combinat siderurgic în munţi. Dar exact când îşi pune la cale cea mai mare şi curajoasă operaţiune, Halla primeşte o scrisoare care schimbă totul..."
CREDITS
Regizor:Benedikt Erlingsson
Producător:Marianne Slot, Benedikt Erlingsson, Carine Leblanc
Compania producătoare:Slot Machine, Gulldrengurinn, Solar Media Entertainment, Köggull Filmworks
Editor:Davíð Alexsander Corno
Director de imagine:Bergsteinn Björgúlfsson
Sunet:
Styx
᛫ ᛫ Categorie - LUX Films
SYNOPSIS
" Film finalist în competiția pentru Premiul LUX 2018, prezentat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în cadrul Zilelor LUXFILM. Rike are 40 de ani şi este un exemplu pentru modelul occidental de fericire şi succes: este educată, sigură pe ea şi hotărâtă. Rike face o pauză în cariera ei de medic de urgenţe pentru a-şi împlini un vis mai vechi, acela de a călători pe mare cu un velier. Într-o noapte, însă, destinul îi va bulversa întreaga existenţă: după o furtună violentă, Rike dă peste un vechi vas de pescuit cu peste 100 de migranţi gata să se înece la bord. Rike respectă legea maritimă şi contactează paza de coastă pentru ajutor. Dar când apelurile rămân fără răspuns, femeia trebuie să ia o decizie pe viaţă şi pe moarte."
CREDITS
Regizor:Wolfgang Fischer
Producător:Marcos Kantis, Martin Lehwald, Michal Pokorny
Compania producătoare:Schiwago Film GmbH, Amour Fou Vienna
Editor:Monika Willi
Director de imagine:Benedict Neuenfels
Sunet:
O minte tânără
᛫ ᛫ Categorie - Destine încurcate
SYNOPSIS
Curiozitate nestăvilită, dorinţa de a-şi lărgi în permanenţă orizonturile, un mod anume de a relaţiona cu oamenii şi un zâmbet nelipsit. Aceste câteva cuvinte îl descriu perfect pe documentaristul Nicholas Dimancescu. Născut într-o familie cu dragoste pentru cunoaştere şi călătorii şi având şi privilegiul de a cultiva această dragoste, Nick se dovedeşte de la o vârstă fragedă talentat şi spiritual, cu o minte ascuţită. Înregistrările personale din arhiva de familie se îmbină cu interviurile actuale cu cei care i-au influenţat viaţa pentru a-i urmări dezvoltarea de la un copil minune la un artist promiţător. A Young Mind reuşeşte să rezume o viaţă în mai puţin de o oră şi o face cu măiestrie. Fiind martorii momentelor care i-au modelat viziunea asupra lumii şi auzind oamenii ce l-au format vorbind despre el, avem posibilitatea nu doar să ne formăm o idee despre cine a fost Nick, ci şi să formăm o legătură intimă cu spiritul său curios.
CREDITS
Regizor:Dan Dimancescu
Producător:Dan Dimancescu
Compania producătoare:Kogainon Films, Studio 901 Productions
Editor:Dan Dimancescu
Director de imagine:Nora Agapi
Sunet:Jagger Perusse, Andy Boanţa
Mama
᛫ ᛫ Categorie - Scurtmetraj, Supraviețuitor in propria patrie
SYNOPSIS
Mama hrăneşte piţigoi la fereastra unei clădiri înalte din Mariupol, Ucraina, şi creşte mere ionatane la casa de vară din apropierea liniei frontului. Ca să-şi descrie viaţa sofisticată fiicei prea ocupate din Kiev, femeia filmează clipuri pe mica ei cameră de luat vederi. Lungeşte conversaţia spunându-i poveşti fiicei acum mature. Clipurile se transformă în scrisori naive: dincolo de urmele de animale imprimate în pământ şi dincolo de zgomotul exploziilor, nevoia de dragoste rămâne neştirbită. Regizoarea foloseşte creativ imaginile filmate de mama ei, iar naraţiunea are un efect puternic, comunicând sentimentul de deznădeje ce domină într-un loc aflat în conflict, unde nimic nu mai este cum a fost.
CREDITS
Regizor:Maria Stoianova
Producător:Nadia Parfan
Compania producătoare:86Prokat
Editor:Dmytro Nesterov, Maria Stoianova
Director de imagine:
Sunet:Bohdan Barakovskyh
Republica Moldovenească Nistreană
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
Oficial, Republica Moldovenească Nistreană (RMN) nu există. Cu toate acestea, are constituţie, drapel şi imn naţional. Are guvern şi parlament şi organizează alegeri prezidenţiale. Chiar dacă în ochii lumii apar ca o curiozitate a istoriei, o relicvă din timpuri sovietice, locuitorii îşi iau ţara în serios şi luptă pentru suveranitate şi recunoaştere. Meelis Muhu şi Kristina Norman documentează campania prezidenţială în desfăşurare la momentul realizării filmului, împreună cu tot ceea ce ţine de ea, privind către societatea transnistreană cu obiectivitate, dar şi cu înţelegere. Ei ne reamintesc că dincolo de anomaliile hilare ale istoriei trăiesc oameni adevăraţi care încearcă să ducă vieţi adevărate, chiar dacă trăiesc într-un mediu ce duce cu gândul la parcurile tematice de distracţii.
CREDITS
Regizor:Meelis Muhu, Kristina Norman
Producător:Meelis Muhu
Compania producătoare:In-Ruum Ou
Editor:Julia Tomberg
Director de imagine:Meelis Muhu
Sunet:Markku Tiidemann
După Revoluție
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
"Încă de la primul cadru, e evident că avem în fața ochilor un document unic despe starea de spirit a națiunii la scurt timp după revoluția din 1989. Filmul surprinde (pe casete VHS) situația din București, cu protestele spontane zilnice ale oamenilor îngrijorați de ușurința cu care noii lideri se instalaseră la conducerea țării. Cu nemărginită răbdare, uneori cu umor dar niciodată intruzivă, camera lui Calciu observă strada și pe oamenii angajați în aprige dispute politice. Contextul istoric e trasat de liderii politici, de jurnaliști și de alegerile organizate în mare grabă. Alegerile propriu-zise sunt redate prin imaginile filmate la o circumscripție electorală aglomerată și cu secvențe de la conferința de presă susținută de niște observatori internaționali șocați de numărul mare de 'nereguli' la care fuseseră martori. ""A fost cea mai captivantă filmare pe care am făcut-o vreodată şi cel mai bun training la care poate visa un regizor de documentar observaţional. Era prima oară când puneam mâna pe o cameră, iar unele dintre imaginile din film sunt practic realizate în prima mea zi de filmare. Ceea ce se petrecea pe stradă era atât de fascinant, de plin de tensiune, încât n-am avut prea mult timp să mă gândesc la ce făceam [...] Sub comunism nu existase niciun fel de tradiţie în documentar - cu atâtmai puţin în documentarul observaţional, aşa că genul nu e prea apreciat de public nici măcar acum, cu excepţia generaţiei mai tinere. În ultimii 20 de ani s-a făcut atâta caz de revoluţie [...], încât românii au ajuns la saturaţie. [...] Situaţia economică şi politică din România de azi fiind o consecinţă a ceea ce se poate vedea în film, mi-e teamă că sunt destui care nu vor dori să se recunoască în personajele de pe stradă din acele zile."" (Laurenţiu Calciu, intervievat de Nicolas Feodoroff la FID Marseille 2010)"
CREDITS
Regizor:Laurențiu Calciu
Producător:Rupert Wolfe Murray
Compania producătoare:Productive International Invest
Editor:Laurențiu Calciu
Director de imagine:Laurențiu Calciu
Sunet:Laurențiu Calciu
Țara mea pierdută
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
"În orășelul rusesc Efremov, camera lui Pasternak descoperă o galerie de personaje ale căror povești converg într-o imagine a Rusiei din acea perioadă: fermierul ruinat, care îi scrie președintelui Putin cerând să i se facă dreptate, preotul, care inaugurează în sfârșit biserica cea nouă după ani de zbucium, dansatoarele de striptease, care visează să se facă profesoare, pesimistul de serviciu, care declară că Efremov e cel mai rău loc de pe pământ, recruții, care se pregătesc să plece în Cecenia. Viața orășelului e explorată într-o manieră discretă, neintruzivă, cu note de nostalgie și, uneori, de umor. Din toate poveștile oamenilor puse laolaltă, vom înțelege ce s-a schimbat, ce e pe cale de a se schimba și ce nu se va schimba niciodată în Efremov și în Rusia. Au trecut 14 ani de când My Lost Country a fost pentru prima oară proiectat la Astra Film Festival, oferind publicului sibian o sugestivă călătorie în străfundurile ""sufletului rus"". Se poate schimba ceva cu adevărat într-un orăşel rusesc? Iată că a venit vremea să aflăm."
CREDITS
Regizor:Iossif Pasternak
Producător:Céline Nusse
Compania producătoare:ARTE France, Roche Productions
Editor:Iossif Pasternak
Director de imagine:Yuri Orlov
Sunet:Yuri Diomkin
Homo@Lv
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
"O relatare amănunțită a primilor ani în care mișcările LGBT își făceau simțită prezența în țările fostului bloc sovietic, homo@lv ne poartă în anul 2005, în capitala letonă Riga, la prima paradă Pride: homosexuali, lesbiene și transsexuali au defilat pe străzile orașului sub privirile incredule ale locuitorilor. Organizatorii luaseră exemplul paradelor LGBT din orașele occidentale, fără a bănui că bunele lor intenții aveau să declanșeze un vârtej de evenimente greu de conceput, cu efecte pe termen lung asupra celor implicați: familii s-au destrămat, unii participanţi și-au pierdut slujbele, alții au căzut victime violențelor fizice și psihice, fiind acoperiţi cu excremente sau, după caz, apă sfinţită. Atingând cote uriașe, tensiunea creată avea să divizeze dramatic societatea letonă. Regizorul a petrecut cinci ani adunând material pentru film, ceea ce i-a permis să ofere o imagine complexă a evenimentelor, din perspectiva taberelor pro şi contra paradei. Homo@lv a fost proiectat la Astra Film Festival în 2011. Documentarul de lungmetraj al lui Kaspars Goba marchează un moment important în istoria festivalului, el deschizând dezbaterea despre drepturile persoanelor LGBT în Estul Europei. Dat fiind referendumul despre redefinirea familiei în Constituţie, nu este moment mai prielnic să ne reîntoarcem la acest comentariu complex despre problemele LGBT."
CREDITS
Regizor:Kaspars Goba
Producător:Ieva Ubele
Compania producătoare:Elm Media
Editor:Gatis Belogrudovs, Visvaldis Zarakovskis
Director de imagine:Inese Apse, Elga Dudareva, Margeris Eglitis, Kaspars Goba, Lelde Goba
Sunet:
Campionul balcanic
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
Anii '90 au fsot o perioadă tulbure în istoria recentă a României. Status quo-ul menţinut de regimul comunist nu mai funcţiona. Până nu demult, Ceauşescu fusese duşmanul tuturor, ceea ce crease un fel de solidaritate generală. Era simplu să distingi prietenii de duşmani. După dispariţia fizică a dictatorului, oamenii s-au simţit liberi să-şi exprime frustrările, adesea în forme violente. Contextul era favorabil conflictelor de toate felurile, inclusiv celor interetnice. Filmul analizează această perioadă din perspectiva experienţei personale. Protagonist e tatăl regizoarei, iar implicarea lui în evenimentele de după revoluţie aveau să provoace schimbări majore în viaţa familiei. Din poziţia de membru marcant al comunităţii maghiare din România, a luat atitudine publică împotriva Securităţii, poziţie care echivala în acea perioadă cu o sinucidere politică, punând în pericol viaţa lui şi a familiei. După şaisprezece ani şi cinci încercări eşuate de a ajunge în Parlament, acest campion al corectitudinii şi al intransigenţei nu avea să-şi găsească locul în noul sistem. "La prima vedere, e un film despre un subiect local, o investigaţie jurnalistică a unui caz minor de conflict balcanic. Curând asistăm la dezvoltarea unei drame complexe şi intense, care dezvăluie fără menajamente atât aspecte publice cât şi personale. (...) Un film curajos şi, în acelaşi timp, plin de umor. Şirul de confruntări sincere şi intense transformă o dramă de familie într-una a comunităţii. Rezultatul e o imagine credibilă a contextului politic creat de tensiunile interetnice." (motivaţia juriului Astra 2006 la înmânarea Grand Prix-ului festivalului producţiei Balkan Champion)
CREDITS
Regizor:Réka Kincses
Producător:Anja Firmenich
Compania producătoare:Deutsche Film - und Fernsehakademie Berlin
Editor:Katja Mader, Réka Lemhényi
Director de imagine:András Petrik
Sunet:Jakob Wehrmann
Ultima natională de fotbal a Iugoslaviei
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
"Realizat la scurt timp după încheierea ostilităţilor din războaiele iugoslave, filmul este o ocazie rară de experimenta direct şi ""la cald"" climatul social din ţările fostei Iugoslavii în primele zile post-conflict. Documentarul îi urmăreşte pe câţiva dintre jucătorii ""echipei de vis"" a Iugoslaviei din anii '80 şi observă cum conflictele politice şi etnice au transformat competiţia sportivă într-un teritoriu propice disputelor politice. Nu demult aceşti jucători erau idoli naţionali şi erau ovaţionaţi în toate ţările din Federaţie. În anii '90, separarea republicilor iugoslave i-a trimis în echipe naţionale diferite. Foşti coechipieri şi prieteni, iată-i acum adversari, iar mulţimea care îi ovaţiona în trecut îi huiduie pe croaţi la Belgrad şi pe sârbi la Zagreb. Camaraderia care îi unea în zilele de glorie nu a rezistat. Cu toate declaraţiile de bune intenţii, vechile prietenii sunt spulberate de presiunile care vin asupra lor din toate părţile. Spiritul jocului a dispărut. ""Regizorul concentrează întreaga istorie a dezintegrării Iugoslaviei în povestea acestui grup de oameni de etnii diferite. Destrămarea echipei naţionale e folosită şi ca modalitate de a sugera efectele devastatoare ale războiului fără a arăta arme, sânge şi ruine. Documentarul este, de asemenea, o pledoarie pentru rezistenţă morală în faţa presiunii şi a manipulării."" (motivaţia juriului Astra 2002 la înmânarea documentarului lui Vuk Janic premiul Cel mai bun Film European)"
CREDITS
Regizor:Vuk Janic
Producător:Pieter van Huystee
Compania producătoare:Pieter Van Huystee Film and Television
Editor:Jelle Redeker, Menno Boerema
Director de imagine:Sahin Sisic, Jaap Veldhoen
Sunet:Wouter Velhuis
Strada noastră
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
Our Street este povestea unei familii de muncitori din oraşul polonez Lodz, care au trăit de generaţii pe aceeaşi stradă cu fabrica unde au lucrat. Pe vremuri, oraşul era supranumit "pământul făgăduinţei" şi "capitala textilă a Europei". După căderea comunismului, fabrica s-a închis, toţi cei din familie şi-au pierdut slujbele şi întreaga lume, aşa cum o cunoşteau, s-a prăbuşit. Odată cu apariţia unui investitor francez, care a iniţiat restaurarea clădirii fabricii şi transformarea ei în cel mai mare mall din Europa Centrală, membrii familiei Furmanczyks au devenit martori oculari ai istoriei, schimbarea Europei petrecându-se literalmente sub fereastra lor. Marcin Latallo le-a urmărit povestea timp de trei ani. În acest răstimp, Polonia a intrat în Uniunea Europeană. Pentru oamenii obişnuiţi precum familia Furmanczyks începea o nouă luptă pentru adaptarea la o lume în schimbare. "Pentru un proiect de lungă durată şi realizat cu pasiune, încărcat de personaje memorabile şi situaţii emblematice. Marcin Latallo înţreţese istoria unei familii cu cea a oraşului lor. Filmul urmăreşte suişurile şi coborâşurile vieţii lor cotidiene şi redă portretul unei dinastii muncitoreşti copleşite de fluxul istoriei." (motivaţia juriului Astra 2007 la înmânarea premiului Cel mai bun film european filmului Our Street)
CREDITS
Regizor:Marcin Latallo
Producător:Marcin Latallo, Blanche Guichou
Compania producătoare:Camera Obscura, Agat Films & Cie
Editor:Ursula Lesiak, Jaromir Dziewic, Marcin Latallo
Director de imagine:Marcin Latallo
Sunet:Alexandre Dayet
Noul Eldorado
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
Un sat cu case vechi de secole şi cu oameni care îşi preţuiesc pământul, tradiţiile şi biserica trăieşte ascuns în munţi. Dar munţii mai ascund şi altceva: tone de minereu de aur şi argint, care au atras atenţia corporaţiilor internaţionale. Una dintre ele, trustul canadiano-român Roşia Montană Gold Corporation, vrea să deschidă în Roşia Montană cea mai mare mină de aur din Europa. Planurile presupun dinamitarea sistematică a zonei timp de 15 ani, construirea unui rezervor de 800 de hectare pentru apa contaminată cu cianuri şi strămutarea satului. Evident că toate vestigiile istorice şi culturale ar urma să fie şterse de pe suprafaţa pământului, împreună cu casele, biserica şi cimitirul satului. În compensaţie, corporaţia promite bani, case noi şi sujbe. Societatea civilă şi organizaţiile de mediu reacţionează. Noul Eldorado arată începuturile unui conflict clasic între susţinătorii şi oponenţii proiectului minier. Prinşi la mijloc, localnicii sunt primele victime. Şi probabil singurele... "Am crezut întotdeauna că arta şi cooperarea dintre oameni sunt forţe care pot muta munţii. Astăzi am aflat că aceleaşi forţe au puterea de a împiedica munţii să fie strămutaţi." (Tibor Kocsis, comentariu la reacţia internaţională extraordinară generată de proiecţia filmului)
CREDITS
Regizor:Tibor Kocsis
Producător:Tibor Kocsis
Compania producătoare:Flora Film
Editor:
Director de imagine:Tibor Kocsis
Sunet:Fanfara Ciocârlia, Adiemus
Scrisoare pentru tata
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
Tatăl regizorului moare într-un spital din Serbia, unde s-a internat fără ştirea familiei. Şocat de decesul neaşteptat şi de bizara decizie a tatălui de a muri singur, fiul începe să cerceteze suvenirurile familiei pentru a pune laolaltă informaţii despre trecutul tatălui său. Este ca şi cum ar fi deschis cutia Pandorei. Mai întâi, fotografii uitate, scrisori şi filme de familie duc povestea într-o Iuguslavie idilică în anii '70. Pe măsură ce călătoria continuă prin istoria familiei, ea dezvăluie ororile războaielor recente şi indicii despre tragediile personale şi suferinţele pe care acestea le-au provocat. Într-un eseu intim şi profund, Keca examinează cum actul de a-ţi asuma responsabilitatea individuală pentru acţiunile din război te afectează pentru întreg restul vieţii. "Ce îl deosebeşte dpe Keca de generaţia postbelică a anilor '60, de generaţia post-Vietnam a anilor '80 şi poate de chiar generaţia sa post-sovietică este lipsa dorinţei de a acuza. Iată un regizor aflat în căutarea unui adevăr de care nu pare să fi fost conştient înainte de a-şi face filmul. Într-adevăr, Keca nu ţine să tragă concluzii din dezvăluirile uneori şocante ale celor pe care îi intervievează. Prin asta, filmul diferă de discursul culpabilizator al altor producţii ce explorează trecutul..." (East European Film Bulletin)
CREDITS
Regizor:Srdjan Keca
Producător:Srdjan Keca
Compania Producătoare:National Film and Television School
Editor:Katherine Lee
Director de Imagine:Srdjan Keca
Sunet:Tudor Petre
Un bar la gara Victoria
᛫ ᛫ Categorie - Drumul spre Europa
SYNOPSIS
Cu puţin timp înainte de a împlini 30 de ani, Marek şi Piotrek, doi prieteni polonezi, şomeri amândoi, cugetă la situaţia de plâns în care se află. După ce toate încercările de a-şi găsi slujbe în oraşul natal din Polonia eşuează, cei doi îşi îndreaptă privirile către Anglia. Alţi polonezi, chiar unii dintre prietenii lor, şi-au făcut un rost acolo, deci merită încercat. Visul lor e să deschidă un bar la gara Victoria, un obiectiv foarte ambiţios, având în vedere că niciunul nu ştie engleză. După multe eforturi, prietenii ajung în sfârşit la Londra, dar ceea ce găsesc aici e departe de aşteptări. Curând vor ajunge pradă sigură pentru bişniţarii locali şi pentru compatrioţi dubioşi cu ani de experienţă londoneză. Filmul îi observă pe cei doi prieteni bâjbâind prin Londra în căutare de slujbe mărunte şi punând la cale lucruri mari. Povestea lor e povestea milioanelor de oameni care au migrat din blocul fost comunist, atraşi de mirajul Occidentului. Multi-premiatul regizor polonez Leszek Dawid e considerat unul dintre cei mai maturi cineaşti ai Poloniei. A studiat regia la renumita Şcoală de Film din Lodz, unde a prins gustul şi fascinaţia pentru filmul documentar. "Şcoala e locul unde încerci totul şi nu îi asculţi pe cei care încearcă să-ţi spună ce e bun şi ce e rău. Din fericire, profesorii pe care i-am avut au fost deosebiţi, ne vorbeau despre necesitatea de a căuta ceva nou şi de a dărui mai mult din noi înşine", mărturisea regizorul într-un interviu. Despre producţia pentru A Bar at the Victoria Station, spunea: "Eram doar eu, camera şi cei doi. Am plecat la Londra împreună. Am trăit în exact aceleaşi condiţii ca şi ei. Aveam tot atâţia bani, doar că perspectivele erau diferite. Eu voiam să fac un film, ei voiau să găsească o slujbă."
CREDITS
Regizor:Leszek Dawid
Producător:Leszek Dawid
Compania producătoare:Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna
Editor:Anna Adamowicz, Leszek Dawid
Director de imagine:Leszek Dawid
Sunet:Bartosz Straburzyński
Ceremonia de Deschidere
᛫ 15 octombrie , 19:00 ᛫ THALIA
Ceremonia de deschidere a celei de-a 25-a Ediţii a Festivalului Astra Film.
Intrarea se face pe bază de invitație.
Evenimentul este urmat de proiecția filmului Transalpina - Drumul Regilor și de concertul trupei britanice The Tiger Lillies.
Transalpina – Drumul Regilor
Dumitru Budrala ᛫ 15 octombrie , 19:30 ᛫ THALIA
Proiecție eveniment în cadrul Ceremoniei de deschidere. Intrarea se face pe bază de Invitație. Pentru celelalte proiecții vă rugăm să consultați Programul Festivalului.
De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. De-a lungul timpului, a fost pierdut şi redescoperit de mai multe ori, dar păstorii l-au cunoscut dintotdeauna și l-au străbătut cu turmele lor, în ciuda granițelor trasate de stăpâniri trecătoare.
Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.
Concert: The Tiger Lillies
᛫ 15 octombrie , 21:00 ᛫ THALIA
Trioul extravagant The Tiger Lillies deschide Astra Film Festival 2018 cu un concert în stilul avangardist deja consacrat, o combinație între punk, muzică țigănească și cabaret berlinez.
Acordurile muzicale ale lui Martyn Jaques (voce, acordeon, pian), Adrian Stout (bass, theremin, ferăstrău) și Jonas Golland (tobe, percuție) ne vor dezvălui o lume bizară și ieșită din norme, în care frumusețea izvorăște din umor negru crud, tristețe nefiltrată și veselie.
Mamma Mia – Maternitatea azi
16, 17, 19, 20 Octombrie ᛫ ᛫ THALIA, AULA MAGNA
Usually motherhood is thought of only in the best of terms. A mother’s love, dedication and sacrifice are rarely questioned, but what role does a mother actually play? What is the meaning of motherhood.
The films from this thematic sidebar come with a different approach. What happens when mothers are absent from their children’s lives, or when, for one reason or another, they can’t fulfil their role as a mother? Is the time we spend with our mother enough for us to truly know her? Should the children accuse their mothers for the failures they encounter in their adult lives? Most of the films in this sidebar present the portraits of mothers that find this role specifically difficult.
Events and discussions:
16 Oct, 19:00 – Film screening: Lots of Kids, a Monkey and a Castle / Guest: Psychologist Oana Vasiu
17 Oct, 18:00 - Film screening: Solving My Mother / Guest: Psychologist Oana Vasiu
19 Oct, 17:00 - Film screening: The Night / Guest: Psychologist Oana Vasiu
20 oct 15:30 - Film screening: Exit / Guest: Psychologist Oana Vasiu
- Cosmin Bumbuț and Elena Stancu present their new project: “The Residents”
Psychologist Oana Vasiu specializes in counselling and analytical psychology. She has done volunteer work with children with various disorders and disabilities, with adults belonging to disadvantaged groups, and with parents who lost one or more children. She is a founding member of the Association ''Mâini unite'' (Linked Hands) in Sibiu. She has conducted the parental counselling series of trainings ''Let's Talk About Kids'' and is an active participant in the other projects of the Association.
Panel de Discuții cu Ally Derks
᛫ 17 octombrie , 11:00 ᛫ THALIA - Sala de Sticlă
Exploatarea filmelor pe circuitul festivalier
Odată cu proliferarea festivalurilor de film la nivel global și creșterea pieței de festival documentar, managerierea exploatării și distribuției filmelor pe circuitul festivalier a devenit un proces complex pentru realizatorii de film documentar. Cu peste 30 de ani de experiență în lumea festivalului de film, Ally Derks, fosta directoare a International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) își va împărtăși câteva din experiențele și cunoștințele despre circuitul de festival documentar.
Extrema dreaptă lângă noi – Discuții
Michael Stewart & Radu Umbres ᛫ 17 octombrie , 17:30 ᛫ Astra Film Cinema
Pe fondul sosirii în Europa a valurilor de migranţi din Siria şi alte state islamice, în diferite ţări europene, indiferent de gradul de dezvoltare, iau naştere forme tot mai clare de rasism şi discriminare. Limita dintre naţionalism şi patriotism pe de o parte, şi pe de alta mişcările radicale neo-naziste, fasciste şi anti-refugiaţi este în contextul sociopolitic actual tot mai greu de distins. Cât de justificată este luarea unei poziţii radicale împotriva refugiaţilor, de la închiderea graniţelor la ascunderea în spatele unei măşti sau formarea unei armate? Până unde merg toleranţa şi credinţa şi de unde începe discriminarea?
Autorii filmelor din secţiunea Extrema dreaptă lângă noi ne invită să găsim rolul pe care-l joacă lipsa de informare sau de îndrumare în rândul tinerilor şi să descoperim uşurinţa cu care populaţia poate fi manipulată. Dar şi să găsim un echilibru între patriotism şi naţionalismul agresiv.
Războiul online – Discuție
᛫ 18 octombrie , 19:50 ᛫ AULA MAGNA
Vieţile noastre par să nu ne mai aparţină în mediul virtual, unde parcă suntem mereu ţinta unui Big Brother care ne priveşte de sus. De îndată ce, printr-un simplu click, lansăm ceva în infinitul Internet nu mai putem controla consecinţele. Indiferent dacă acestea stârnesc reacţii neaşteptate în rândul cititorilor, sau dimpotrivă, dacă un moderator invizibil opreşte apariţia mesajului respectiv în online. Cazul extrem este când acest Big Brother depăşeşte sfera online-ului şi supraveghează îndeaproape viaţa de zi cu zi a unor indivizi.
Evenimente și discuții:
Proiecție: Cenzură digitală și Find Fix Finish urmat de un panel de discuții. Moderator Cristiana Andrei
Invitați: Ciprian Ciocan (Fundația Comunitară)
Alex Dona (Times New Roman)
Teatru Documentar – Jurnal de România: Constanța
Carmen Lidia Vidu ᛫ 18 octombrie , 20:00 ᛫ THALIA
Cultura riscă să devină irelevantă pentru comunitate.
Pericolul vanității ne pândește și ne duce la izolare.
Nu mai ascultăm decât părerile care le confirmă pe ale noastre.
Cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată?
"Jurnal de România. Constanța" se dorește a fi o invitație la dialog.
Carmen Lidia Vidu reușește unul dintre cele mai percutante spectacole implicate în actualitate pe care le-a dat teatrul românesc în ultimii ani. "Jurnal de România" este, pur și simplu, de neratat!
Concert Silent Strike & Dan Basu (VJ)
᛫ 18 octombrie , 21:00 ᛫ DOM
Panel de Discuții cu Simon Kilmurry
᛫ 19 octombrie , 12:00 ᛫ THALIA - Sala de Sticlă
Producția și distribuția de film documentar în SUA
Simon Kilmurry, director executiv al Internațional Documentary Association (IDA) va discuta posibilitățile pentru regizorii de film documentar european de a accesa piața americană. Cu o experiență de peste 16 ani ca producător și producător executiv pentru POV, programul televiziunii americane publice PBS dedicat filmului documentar, și a activității în cadrul IDA, Simon va împărtăși cu publicul prezent din experiența și cunoștiințele dobândite atât în producția cât și distribuția și promovarea filmului documentar în Statele Unite ale Americii.
Jurnal de Țibănești
Mihai Bodea-Tatulea ᛫ 19 octombrie , 14:00 ᛫ HABITUS
Conacul din comuna Țibănești, a fost reședința lui Petre P. Carp, om de cultură și politician, prim-ministrul României în timpul Primului Război Mondial. În noaptea de 2 spre 3 Martie 1949 proprietarului de drept i s-a confiscat conacul, dându-i-se domiciliu obligatoriu la Roman, județul Bacău. După schimbarea de regim din 1990 Șerban Sturdza, arhitect, urmașul lui Petre P. Carp, a început acțiunea de recuperare a proprietății care de drept aparține familiei sale. În acea perioadă conacul se afla încă în stare bună de conservare, funcționând ca școală și apoi palat al copiilor. Odată cu începerea demersurilor legale administrația locală a închis instituția, începând vandalizarea clădirii și furtul de materiale din interior. În aceeași perioadă clădirea a fost integral „cămășuită” cu beton armat de către administrația locală printr-un proiect de consolidare. Începând din 2007 Șerban Sturdza a pornit o școală de vară la Țibănești cu scopul reabilitării conacului și al reintegrării în viața economică și socială a proprietății. Astfel a apărut și atelierul de fierărie unde se produc materiale de artă necesare restaurărilor, condus de un meșter fierar de la școala de meserii Les Compagnons du Devoir et du Tour de France, altul în fiecare an. În atelier se ține un curs de opțional de fierărie pentru elevii de la liceul local.
Materialul documentar înregistrat între 2013 și 2017 constă într-o arhivă video, fotografie, sunet, planuri de arhitectură și un tur virtual care surprinde evoluția spațiului, toate organizate sub forma unei aplicații interactive, o mediatecă. În arhiva video sunt înregistrate aspecte ale vieții cotidiene, activitățile de la școala de vară, modul de organizare și de concepere a proiectului de reabilitare a conacului.Colecționarul de filme
Alexandru Solomon ᛫ 19 octombrie , 16:00 ᛫ THALIA
A colecționa înseamnă a crea o lume. Un univers trecut prin filtrul personal. În programul Colectionarul de filme vorbim despre cine, cum vizionează, cum colecţionează filme azi? Ce fel colecţii de filme de suflet are Alexandru Solomon personal, ca regizor şi producător de film, ca director al festivalului One World Romania și, nu în ultimul rând, ca tată?
Evenimentul se desfasoară în limba romană și va fi moderat de jurnalista Mihaela Dedeoglu, RFI.
Și-or luat lumea în cap! – Diaspora Româneasca –
Cristian Tudor Popescu & Emil Hurezeanu ᛫ 19 octombrie , 19:30 ᛫ THALIA
Românul nu se mai simte azi acasă în țara lui... Sau cine știe ce alte resorturi stau la baza deciziei a tot mai mulți de a-și lua lumea în cap. Statisticile arată că, din 2007 până în 2017 au plecat din ţară 3,4 milioane de români, aproximativ 17% din populaţie. România ocupă astfel locul doi mondial la emigraţie, după Siria. Secondăm în clasament o țară decimată de război și de atacurile Statului Islamic...
Dincolo de răspunsul la întrebarea “ce-i pune pe fugă pe români din propria lor țară”, e important să înțelegem care este viitorul diasporei românești – o adevărată țară de afară. Cât de mare a fost șocul cultural pe care l-au simțit românii când s-au văzut înstrăinați într-o altă cultură, ce se va întămpla dacă ei sau copiii lor se vor întoarce cândva în România. Se simt ei undeva “acasă”? Aici sau acolo?
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și diplomatul Emil Hurezeanu analizează în 60 de minute motivele care îi fac pe români să plece afară, după proiecția documentarului lui József Bán, “Nunta anului”. În majoritatea anului Ţara Oaşului e depopulată și se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. În această perioadă în fiecare sat din zonă care te uimește cu vilele lui de lux, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți și toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. Nunta românilor întorși acasă pentru câteva zile ca să petreacă alături de cei dragi.
Evenimentul este precedat de proiecția filmului Nunta anului
“Acolo strâng orice ban şi tot ce fac trimit acasă, ca să-şi facă casă acasă. Şi după aia nu-şi mai găsesc locul, nu-s acasă nici acolo, nu-s acasă nici aici.” “Nunta anului” este primul documentar de lungmetraj al regizorului József Bán. Un documentar despre românii plecați la muncă dar care nu s-au mai întors sau vin doar la evenimentele importante de familie. În majoritatea anului Ţara Oaşului este aproape depopulate dar se umple de viaţă în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. În această perioadă în fiecare sat, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți, toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. Vorbim despre ce îi pune pe români pe fugă și despre ce îi ține afară cu jurnliștii Cristian Tudor Popescu și Emil Hurezeanu, la evenimentul “Și-or luat lumea în cap! – Diaspora românească:”, vinery, 19 octombrie, începând cu ora 19:30, la sala Thalia, după proiecția filmului “Nunta anului”.
Cealaltă parte a tuturor lucrurilor și Panel de Discuții
LUX Film Prize ᛫ 19 octombrie , 20:30 ᛫ THALIA
În fiecare an din 2007 încoace, competiţia pentru Premiul Lux, oferit de Parlamentul European, a adus în centrul atenţiei filme aproape de inima dezbaterilor europene. Parlamentul consideră că cinema-ul, acest mijloc de comunicare în masă, este platforma ideală pentru dezbatere şi reflecţie pe seama Europei şi a viitorului ei.
Filmele incluse în competiţia pentru Premiul Lux atrag atenţia asupra unora dintre principalele subiecte de discuţie sociale şi politice. Ajută, prin urmare, la construirea unei identităţi europene mai puternice. Prin înfăţişarea diversităţii tradiţiilor şi aducerea în discuţie a procesului integrării europene, ele ajută la celebrarea răspândirii universale a valorilor Uniunii.
Evenimente și discuții:
Proiecţia filmului De cealaltă parte a istoriei / The Other Side of Everything va fi urmată de discuţii pe teme actuale în Europa reflectate în filmele LUX. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile
Moderator: Bogdan Iancu (Antropolog).
Invitați: Ada Solomon (Producător), Adina Popescu (Regizor), Andrei Crăciun (Jurnalist) si Elena Stănescu (Biroul Parlamentului European).
Mafia Munţilor: Proxeneţii Ciupercilor
Mircea Barbu ᛫ 20 octombrie , 10:00 ᛫ THALIA
In fiecare an, odata cu primele fructe si ciuperci la munte, sute de copii romi impanzesc muntii din jurul Clujului, in cautare de ciuperci. Acestea ajung ulterior in farfuriile aburinde ale restaurantelor si supermarketurilor de lux din Italia, in timp ce statul roman inchide ochii la exploatarea minorilor si frauda de sute de milioane de euro din jurul acestei afaceri.
Documentarul e un prilej de a constientiza ca, sub ochii nostri, are loc unul dintre cele mai grave abuzuri din ultimele decenii, o adevarata sclavie moderna in plina desfasurare.
Documentarul e realizat de Mircea Barbu cu sprijinul NCN si Corriere della Sera.
Producer: Mirona Olteanu
Editor: Daniela Groze
Cinematographer: Filip Stamatin
Music: Ruben Cap
Scriptwriter: Mircea Barbu
Production company: Pagina Ciudatului
Proiectia filmului e urmata de o discutie deschisa cu jurnalistul, editorul si echipa de specialisti care au sesizat acest fenomen.
Gala de Premiere
᛫ 20 octombrie , 19:00 ᛫ THALIA
Ceremonia de Premiere a celei de-a 25-a Ediţii a Festivalului Astra Film.
Intrarea se face pe bază de invitație.
Scurtmetrajele Atelierului „Primul meu film documentar”
᛫ 21 octombrie , 17:00 ᛫ THALIA
Primul meu film documentar - ediția 16, Sibiu 2018 Organizat de Astra Film în colaborare cu Asociația Vira și Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, atelierul „Primul meu film documentar, ediția 16” a constat într-o serie de cursuri practice destinate formării de abilităţi în domeniul cercetării de teren, documentării sociale, precum și în domeniul vizualului (tehnici și metode de filmat, editat și fotografiat).
Perioada de desfășurare a atelierului: mai-iulie 2018
Participanți: Maria-Isabela Moraru, Alexia-Nicole Dicu, Robert Hodorogea, Daniela Cucu, Ana-Paula Luca, Ștefania Prode, Larisa Lomotă, Oana Miruna Balaci, Diana Gușe – Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Sibiu; Alexandru Olăreanu - Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Sibiu.
Echipa Vira: Matei Budeș, Bogdan Pălici (coordonatori), Alexandra Diaconu, Laura Săvuțiu (coordonatori montaj), Vladimir Gurgu (postproducție).
Proiecte:
InValid un film de Ștefania Prode și Robert Hodorogea
Acum este rândul meu un film de Diana Gușe
Fata cu ochi negri un film de Larisa Lomotă și Ana-Paula Luca
Acasă în Sibiu un film de Alexandru Olăreanu și Robert Hodorogea
Am obținut autonomie un film de Maria-Isabela Moraru și Alexia-Nicole Dicu
Arăt eu a persoană care are prieteni? un film de Daniela Cucu
Îmi place, dar nu am timp un film de Oana Miruna Balaci
Alături de mine un film de Larisa Lomotă